Velikani 20. veka

Studenti, ljubitelji i profesori fotografije, kao i oni koji se time bave - svi su bili na otvaranju izložbe fotografija iz kolekcije Vojina Mitrovića. Ovaj događaj je za njih, kako su rekli, jedan od najznačajnijih u poslednjih nekoliko godina... Izložene slike nalaze se u skoro svim udžbenicima fotografije i slobodno se može reći da su menjale pogled na istoriju, ličnosti i događaje. 

Vojin Mitrović je svoju kolekciju stvarao skoro četiri decenije. Učio je fotografski zanat u Foči i Sarajevu, radio u Beogradu. Od 1964. živi i radi u Parizu, gde je kao majstor za kopiranje tiraža u agenciji Pictorial Service sarađivao sa mnogim velikim umetnicima fotografije, a nekima od njih bio je ekskluzivni majstor za laboratorijsku obradu fotografija. Dovoljno je samo reći da je bio bliski prijatelj i saradnik Kartijea Bresona i Jozefa Kudelke i stalni saradnik Sebastijana Salgada, Marka Ribua, Renea Burija i Frederika Brenera.

U najznačajnije radove ovih fotografa Vojin Mitrović ugradio je svoj talenat, veliko iskustvo i znanje da od negativa izvuče i prenese na papir najtananije damare svetla, da prepozna i naglasi svaki detalj. Ovom profesijom može da se bavi čovek koji ima veliko razumevanje za umetnike fotografije, veliko znanje i ljubav prema crno-beloj fotografiji. Stoga ne treba da čudi zašto je Mitrović postao blizak i dragocen prijatelj mnogima s kojima je sarađivao i zbog čega su mu poklanjali svoje najbolje radove, s iskrenim posvetama.

Slike su crno-bele, a u njima se prepoznaje sve bogatstvo i tehnička perfekcija, što im je prednost i posebno ih izdvaja u savremenoj eri novih tehnologija.

Publika ima priliku da vidi mnogo lepih trenutaka u životu ljudi iz svih delova sveta, ali i potresne slike ljudske patnje (fantastično uhvaćeni bolni pogled, patnja u očima). Svim autorima je zajedničko da u svoje radove, osim autoriteta i talenta, ugrađuju i snažan angažman i duboko human stav prema temama koje snimaju. A taj etički odnos je od samih početaka bio filozofija fotografa koji su se okupljali oko agencije Magnum, kojoj većina ovih fotografa pripada.

Leticija Batalja, Jan Beri, Frederik Brener, Rene Buri, Giljermo Davila, Rejmon Depardo samo su neki od divova fotografije čiji su radovi prikazani. Skoro svako od njih život je posvetio određenoj (socijalnoj) temi koju slika. Sicilijanski život (unutrašnji ratovi u mafiji), sukobi u Izraelu, Irskoj, Vijetnamu, umiranje od gladi u Etiopiji, bavljenje jevrejskom civilizacijom... Većina ovih fotografa nije imala porodicu, jer su život posvetili poslu.

Fotografije nisu samo uhvaćen trenutak, već i kreiranje stvarnosti, drugačiji pogled na jedan isti događaj, svedočanstvo istorije... Najbolji primer kako ova umetnost direktno utiče na istoriju su fotografije Jana Berija. Beri je zabeležio masakr u Sapervilu, a te fotografije korišćene su na suđenju kao svedočanstvo o žrtvama. 

Više o ovome pogledajte ovde.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još