OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV BESNILA: Održan Prvi simpozijum Pasterovog društva u Novom Sadu (FOTO)

Pasterovo društvo u Novom Sadu održalo je manifestaciju Svetski dan borbe protiv besnila u znak sećanja na dr Adolfa Hempta, osnivača Pasterovog instituta u Novom Sadu, jedinog aktivnog u Srbiji, u Reformatskoj crkvi u Novom Sadu, gde je dr Hempt kršten 1886.

Srbija je sada slobodna od besnila, ali susedne zemlјe Mađarska i Rumunija imaju besnilo životinja, uklјučujući slučajeve besnila kod domaćih životinja, koje se šire iz ratom razorene Ukrajine.

Foto: Anica Župunski

Dr Adolf Hempt rođen u Novom Sadu 1874. godine, osnovao je Pasterov zavod 1921. godine, a njegova inaktivisana vakcina protiv besnila godinama se proizvodila u mnogim zemlјama centralne i istočne Evrope. Nemačka, Austrija, Čehoslovačka, Mađarska, Bugarska i bivša Jugoslavija proizvodile su Hemptovu vakcinu do uvođenja vakcina sa ćelijske kulture, 1980-ih.

Foto: Anica Župunski

Uvod i blagoslov Božiji dali su episkop Reformatske crkve novosadske Botoš Elemir i protojerej-stavrofor Branko Ćurčin. Pozdravne reči održali su dr Mikloš Fabri ispred Reformatske crkve, prof. dr Dragan Dankuc predsednik Ogranka u Novom Sadu Akademije medicinskih nauka, dr Zoran Vacić u ime Srpskog lekarskog duštva, Petar Novica Nikolić - doajen televizije, prof. dr Milorad Žikić kao predsednik Pasterovog društva i prof. dr Edin Delić, gradonačelnik Lukavca u kome je u mladosti radio dr Hempt. Doajeni medicine iz Novog Sada i Sombora održali su za javnost predavanja o istoriji i savremenoj medicini, posebno posvećena humanizmu i delu dr Adolfa Hempta. Predavači su bili prim. dr Vladimir Jokanović (100 godina Pasterovog instituta u Parizu, 1887-1987), dr Slavica Žižić-Borjanović (Pasterovi sledbenici u Srbiji), prof. dr Dušanka Dobanovački (Sanatorijumi u Novom Sadu), prim. dr Đerđi Šarić (Humani pristup onkološkim bolesnicima), prof. dr Milorad Žikić (O životu uopšte, o Pasteru i Hemptu) i prof. dr Dušan Lalošević, nekadašnji direktor Pasterovog zavoda (Životopis osnivača Pasterovog zavoda dr Adolfa Hempta).

Foto: Anica Župunski

Dr Anica Župunski ovim rečima prokomentarisala je skup Pasterovog društva:

- Evo kako je bilo. Dostojno, 28. septembar 2023. nam ostaje u posebnom pamćenju. Zastava, nauka, divni ljudi, orgulje, hor.... izuzetno svečana i topla atmosfera u kojoj je protekao Prvi simpozijum Pasterovog društva. Zalazeće Sunce je svojim bukeom posebno ukrasilo uzvišeni skup.

Autorka priloženih fotografija sa simpozijuma Anica Župunski, članica sekcije za humanost, umetnost i kulturu Društva lekara Vojvodine – Srpskog lekarskog društva, učesnica brojnih kolektivnih izložbi sekcije u okviru jubilarnog Oktobarskog salona u Novom Sadu, u kultnoj galeriji Platoneuma, dobitnica visokih priznanja za umetničke fotografije na mnogim prestižnim domaćim i međunarodnim izložbama umetničke fotografije podarila je fotografije koje će čuvati pamćenje na Prvi simpozijum Pasterovog društva u Novom Sadu kao deo Arhive Društva. Zahvalna joj je Uprava Društva i organizatori Simpozijuma!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Anica Župunski

Pogledajte još