Nastavljeno suđenje vođi Obraza

Lazar Pavlović iz GSA, potvrdio je na suđenju Mladenu Obradoviću da su članovi Obraza uticali na stvaranje opšte atmosfere straha srpskih gejeva i lezbejki, a da pravosuđe nije učinilo dovoljno da se to zaustavi.

Aktivnosti Obraza i Obradovića su, kako je rekao, predstavljale poziv na nasilje, zastrašivanje i doprinele
su atmosferi straha, pa ni policija ni drugi državni organi nisu mogli da garantuju bezbednost učesnicima Parade.

Pavlović je ukazao i na načela Obraza koja postoje na njihovoj internet prezentaciji, a u kojima se kaže, između ostalog, "zbog vaše izopačenosti bićete iskorenjeni", prenosi B92.

"Sudovi, tužilaštva i ostale institucije moraju jasno da pokažu da su spremne efikasno da rešavaju ovakve postupke, jer će jedino tako jasno staviti do znanja da su ovakva dela neprihvatljiva i da se moraju oštro kažnjavati", rekao je Pavlović.

Parole i grafiti koji su se pojavili pred Paradu koja je trebalo da se održi 2009, kao što su one "Čekamo vas", znače poziv na nasilje, diskriminaciju i huškanje na onemogućavanje slobode okupljanja, rekao je Pavlović.

Komentarišući tvrdnju Obradovića da se radi o "pozivu na pokajanje", Pavlović je rekao da nema zbog čega da se kaje.

"Ponosan sam na sve sto je Obraz činio i zahvalan sam Bogu što imam mogućnost da dam svoj doprinos za krst časni i slobodu zlatnu", rekao je Obradović.

Obradović je nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora, zbog organizovanja nasilja tokom prošlogodišnje parade.

Za organizaciju nasilja zakon predviđa kaznu od jedne do 12 godina zatvora.

FoNet

Pogledajte još