Dokapitalizacija "Soja proteina"

Bečejska kompanija "Soja protein" objavila je na sajtu Beogradske berze prospekt za izdavanje akcija. Reč je o osmoj emisiji običnih akcija s pravom glasa. Biće izdato 650.000 akcija, a ukupna vrednost dokapitalizacije je 301,37 miliona dinara. Kako je objavljeno u prospektu, akcije se prodaju po emisionoj ceni od 3.455 dinara, a za akcionare s pravom preče kupovine cena je 3.100 dinara. 

Prodaja će se smatrati uspešnom ako se u roku upisa i uplate uplati najmanje 50 odsto ponuđenih akcija. Računovodstvena vrednost akcija bečejskog prerađivača soje je 463,66 dinara. Akcijama Soja proteina na Beogradskoj berzi trguje se od novembra 2002. U poslednjih šest meseci obim transakcija tim hartijama vredeo je oko 1,99 milijardi dinara, pri čemu je najniža cena bila 3.062, a najviša 4.669 dinara za akciju, navodi se u prospektu. Sredstva koja se prikupe dokapitalizacijom biće upotrebljena za izgradnju fabrike sojinih proteinskih izolata i koncentrata, kapaciteta 15.000 tona godišnje. 

Fabrika će imati skladište sirovina, proizvodnju i skladište gotovih proizvoda, a oko 90 odsto produkcije biće za izvoz. Najveći akcionar "Soja proteina", sa 25,6 odsto kapitala, je novosadska "Viktorija grupa", čiji su vlasnici biznismeni Milija Babović, Zoran Mitrović i Stanko Popović, podaci su Agencije za privredne registre Srbije. "Soja protein" je najavila da planira da u ovoj godini poveća dobit za oko 37 odsto, na 1,7 milijardi dinara. Prema planu poslovanja objavljenom na sajtu Berze, očekivani poslovni prihod u 2008. godini je 16,9 milijardi dinara, što je za oko 2,65 miljardi (18,6 odsto) više nego u prošloj godini. 

(Beta - "Pregled")

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.