Šta kriju sitne promene na tvom telu

Evo i malog vodiča kroz mapu tela koji će ti, kako piše sajt "24sata" pomoći da lakše brineš o zdravlju.

Beli sloj na jeziku

Možda imaš gljivičnu infekciju oralnog tipa. Usta održavaju dobru ravnotežu bakterija, ali kad u organizam uđu strana tela (na primer, antibiotici), gljivične bakterije bujaju i belim slojem prekrivaju tvoj jezik. Antigljivična vodica za ispiranje bi trebalo da popravi stanje.

Natečene desni

Ako si u drugom stanju, tvoj stomatolog će to odmah saznati, jer su upaljeni desni jedna od ranih nuspojava hormonalnih promena koje nastaju s trudnoćom. Ako su desni natečene i krvare kada čistiš zube, a menstruacija ti kasni, možda bi trebalo da, uz stomatologa, postiš i ginekologa.

Ispucali uglovi usana

Nedostatak vitamina B, posebno B2, B6 i folne kiseline, može da isuši osetljivu kožu na spoljašnjim uglovima usta, uzrokujući ružne napukline na usnama. Jedi redovno lisnato zeleno povrće kako bi prirodnim putem zakrpila usne.

Retke obrve

Možda ti štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Pravi lekovi koji će ti prepisati lekar vratiće tvoje hormone – i obrve – u normalu.

Smeđe mrlje na koži

Ovde može da bude reč o stanju koje se naziva benigna melazma, koja je često povezana s oralnom kontracepcijom. Lekari nisu sigurni zašto neke kontracepcijske pilule uzrokuju tamne mrlje na čelu, obrazima ili gornjoj usni, ali znaju da izloženost UV zracima mrlje još više povećava.

Male žute izbočine

To su, verovatno, masne naslage uzrokovane visokim nivoom holesterola. Žućkaste izbočine mogu da se pojave na raznim delovima tela, i to najčešće na kolenima, laktovima, rukama i nogama. Uradi jednostavan test holesterola u krvi i saznaj o čemu je reč.

Pogledajte još