Stefanović: Sa Kuperom ću razgovarati o Jarinju i Brnjaku

"Kuperu ću predložiti nekoliko načina kako bi sadašnja situacija na severu i prelazima Jarinje i Brnjak mogla da bude rešena... U svakom slučaju, to je glavna svrha njegovog dolaska, uz, naravno to da vidimo na koji način se može nastaviti dijalog sa Prištinom, koji je zasad odložen", rekao je Stefanović u intervjuu za "Politiku" od srede.

Agenciji Beta su izvori u Briselu rekli da će Kuper u petak u Beogradu i u ponedeljak u Prištini nastojati da dve strane uveri u korist nastavka dijaloga, ali će biti "spreman i da sasluša i učestvuje i u razgovoru o carinskim prelazima" i primeni sporazuma o carinskom pečatu Kosova.

Ti izvori su dodali i da će Kuper biti spreman i na razgovor o stanju na Jarinju i Brnjaku, "ako to bude pokrenuto u razgovorima u Beogradu".

Maja Kocijančič
, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, izjavila je da je cilj Kuperovog puta u Beograd i Prištinu da se dve strane vrate dijalogu i ponovo razgovaraju o telekomunikacijama, energetici, učešću Kosova u regionalnim organizacijama i sprovođenju dosad postignutih dogovora u dijalogu.

Zamoljena da kaže da li je EU spremna da razmotri moguće i za sve prihvatljivo rešenje sporne situacije na prelazima na severu Kosova, Maja Kocijančič je uzvratila da je stav o tome i dalje ono što je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stavila do znanja 16. septembra, a to je da će se "dogovor o carinskom pečatu sprovoditi bez prejudiciranja pitanja statusa".

Stefanović je, komentarišući izjavu Kocijančič, ocenio da je "normalno da EU tako kaže".

"Oni ne žele da iritiraju Prištinu, jer smatraju da kada bi oni sada javno rekli da mi razgovaramo o situaciji na severu da bi to moglo jako da uznemiri Prištinu. Ali i Priština vrlo dobro zna da će se i te kako o tome razgovarati"
, rekao je Stefanović.

Politika navodi da će Kuper u Beogradu razgovarati i s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o slobodi kretanja i drugim sličnim pitanjima, i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, koji bi trebalo detaljno da mu objasni ono što se dešava na severu Kosova.

BEOGRAD, 4. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još