SFRJ izbrisana iz udžbenika

Međutim, prosvetna javnost nezadovoljna je što su ovo, manje-više, jedine promene koje su im doneli izmenjeni nastavni programi za gimnazije, koje je pisao Zavod za unapređenje obrazovanja, a usvojio Nacionalni prosvetni savet.

Najsporniji je bio srpski jezik, čije izmene na kraju nisu ni usvojene.

"Savet nije prihvatio te inovacije, jer su članovi koji se bave srpskim jezikom i književnošću imali niz zamerki. Izmenjeni su samo ciljevi nastave i napravljene nužne izmene u nazivu jezika i države", kaže prof. dr Desanka Radunović, predsednica NPS.

Da su promene u nastavnim programima zaista ”kozmetičke” potvrđuje i Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. On kaže da su njegove kolege iz cele zemlje, okupljene oko Konferencije gimnazija Srbije, nezadovoljne, jer programi nisu suštinski menjani.

"I ono što je predloženo kao izmena bilo je loše. Pojedina dela koja su pisali Vladan Desnica, Miloš Crnjanski, Đura Jakšić, Danilo Kiš i mnogi drugi pisci izgubila bi svoje mesto. Išlo se na to da se što više smanje bilo kakva nacionalna obeležja. Na sednici NPS nisu nam čak ni dozvolili da pročitamo pismo kojim izražavamo nezadovoljstvo"
, tvrdi Sokić.

Drugi predmet koji je, prema Sokićevom mišljenju, sporan, je informatika, jer je, tvrdi, neopravdano proširen nastavni program.

Osim iz srpskog jezika i književnosti i iz ostalih predmeta "prognana" je Jugoslavija. I u njima su promene, takođe, ”kozmetičke”, a i na one koje su usvojene NPS je imao brojne zamerke. Ipak, usvojili su 23 nastavna programa.

vesti-online.com

Pogledajte još