Otpremnine za sve radnike

U kraljevačko preduzeće "Magnohrom" iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja stiglo je obaveštenje da će za svih 1.880 radnika biti obezbeđene otpremnine, kao i da će za te svrhe biti izdvojeno oko 850 miliona dinara, potvrdio je Tanjugu sekretar Odbora za zaštitu radnika tog preduzeća Milivoje Jakovljević. On je naveo da je zatraženo da se isplata za sve radnike realizuje istog dana, kao i da su očekivanja radnika da se s njom krene odmah, odnosno nakon sednice vlade ove nedelje, a na kojoj, kako je rekao, treba da bude usvojen Zaključak o realizaciji programa. 

- S te strane mi smo zadovoljni, ali smo poslali jedno obaveštenje sa zbora radnika, u kome smo apelovali na nadležne da ostanu dosledni u sprovođenju obećanog - rekao je Jakovljević i dodao da je "politička zloupotreba" višemesečnih protesta najmanje što žele radnici ovog kraljevačkog preduzeća. 

On je naglasio da će protestne aktivnosti do daljeg biti obustavljene, kako bi se pratila realizacija obećanja. Jakovljević je podsetio da je vlada na sednici od 17. aprila donela odluku da se odobri iznos od 650 miliona dinara za isplatu otpremnina za 1.200 radnika a da je novom odlukom taj iznos povećan na 850 miiona dinara i da je namenjen za 1.880 radnika. Na pitanje otkuda zahtev da se poveća broj radnika koji treba da dobiju otpremnine, Jakovljević kaže da je to zbog toga što "odgovorni ljudi nisu ispoštovali sistematizaciju radnih mesta, već su s radnih mesta uklonili sve one koji su imali od 20 do 39 godina ostvarenog radnog staža u fabrici“. 

- Ostavili su tako 950 radnika koji su potpuno neupotrebljivi i koji odgovaraju samo po broju, ali ne i kvalifikacionoj strukturi, pa je zbog toga pošteno da se socijalni program odnosi na sve radnike i da svako odlučuje da li hoće da ode iz firme - naglasio je Jakovljević. 

Podsećanja radi, radnici "Magnohroma", nezadovoljni propalom privatizacijom (poništena prodaja firme engleskoj kompaniji "Global stil"), protestovali su više meseci u Kraljevu i ispred Vlade Srbije, tražeći isplatu 17 zaostalih zarada, za šta je bilo potrebno oko 450 miliona dinara, ali takva odluka nije bila doneta.

("Pregled")

Pogledajte još