Organizator sajma knjiga odbacio kritike

BEOGRAD, 5. oktobra 2011. (Beta) - Odbor Beogradskog sajma knjiga u sredu je odbacio kritike Udruženja izdavača i knjižara (UIKS), navodeći da je većina članova tog udruženja pre tri meseca prihvatila ponudjene uslove za učešće na sajmu.

Povodom ocene UIKS-a, koji ima 120 članova, da je odluka organizatora Beogradskog sajma knjiga da poveća cenu izlagačkog prostora i do 20 odsto, još jedan atak na ionako osiromašenu kulturu, Odbor je naveo da su cene za učešće na sajmu povećane za 20 odsto samo u Hali 1 u kojoj vlada najveća potražnja za izložbenim prostorom.

"I pored povećanih cena, tražnja za zakupom prostora u Hali 1 prevazišla je kapacitet hale za oko 3.000 metara što ne odražava visok nivo cena, već obrnuto. Istovremeno, za Sajam se prijavilo više učesnika nego 2010", naveo je organizator sajma knjiga.

U ostalim halama, cene su povećane za 10-15 odsto ili snižene za 23 odsto, navodi u saopštenju Odbor Beogradskog sajma knjiga.

Odbor Beogradskog sajma knjiga je naveo da su cene učešća na Beogradskom sajmu knjiga višestruko niže od cena na bilo kojoj drugoj manifestaciji koja se održava na Beogradskom sajmu i u okruženju, a da su učesnici oslobodjeni i plaćanja izlagačke upisnine koja na drugim manifestacijama iznosi i više od 100 evra.

Povodom navoda UIKS-a da je Savet Sajma knjiga odbio i inicijativu da se snizi cena ulaznice, Odbor je naveo da je cena ulaznica na Sajmu knjiga nepromenjena već treću godinu za redom i iznosi 150 dinara.

..

Pogledajte još