Dijalog je jedino rešenje za Kosovo

"Važno je razgovarati, jer nasilje, bez obzira na to od koga dolazilo, neće dovesti do rešavanja problema. Podržavamo pravo na miran protest. Ipak, sprečavanje slobode kretanja pripadnika Kfora u vršenju mandata predstavlja nešto drugo", rekao je Sorenson za "Večernje novosti" od četvrtka.

On je istakao da se ne smeju činiti unilateralni potezi koji bi pogoršali već napetu situaciju na Kosovu i naveo da je Unmik u kontaktu sa svim stranama, odnosno s liderima opština na severu, kosovskim vlastima, predstavnicima Srbije i međunarodnim partnerima u cilju smirivanja situacije.

"Pozdravljamo svaki napor koji je na ovom polju učinjen, ali smatramo da je potrebno učiniti još više. Ovo nije jednodnevni ili jednomesečni projekat. Dijalog mora biti trajan i iskren", kazao je Sorenson.

Upitan da li je uskoro moguće rešenje kosovskog pitanja, zamenik šefa Unmika je odgovorio potvrdno.

"Mislim da jeste. Postoji nebrojeno pitanja, posebno tehničkih, koja je moguće rešiti uprkos pogledima na status. Na kraju, postizanje zajedničkog rešenja kroz dogovor zavisi samo od dobre volje obe strane. Status kvo nije održiv i ljudi se moraju vratiti normalnom životu kako bi izgradili bolju budućnost za sebe i svoju decu", rekao je Sorenson.

BEOGRAD, 6. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.