Inflacija pod kontrolom

BEOGRAD, 6. oktobra 2011. (Beta) - Inflacija je u avgustu stagnirala je i došlo je do pada inflatornih pritisaka u Srbiji, ali to je posledica dobrog poljoprivrednog roda ove godine i pada cena sirovina na svetskom tržistu, a ne ekonomske politike u zemlji.

To je na konferenciji za novinare kazao saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović uz napomenu da domaću privredu i dalje karakteriše pojačana nelikvidnost dok zaduženost države raste.

Djogović je kazao da je stabilnost kursa pozitivna stvar, ali da je to privid poboljšanja jer trenutni kurs dinara nije rezultat rasta izvoza već restriktivne monetarne politike koju vodi Narodna banka Srbije (NBS).

Usled pada izvoznih porudžbina u avgustu ove godine došlo je do smanjenja izvozne aktivnosti na mesečnom nivou od 4,3 odsto. Istina, redukovan je i uvoz za 11,1 odsto, usled smanjene potrebe za nabavkama sirovina iz inostranstva jer su porudžbine za proizvodnju umanjene ali i pod uticajem sezone godišnjih odmora kada pada domaća i ino tražnja, pokazuju podaci IZIT-a.

Srpska privreda i dalje beleži negativan saldo u robnoj razmeni sa svetom i on je u periodu januar-avgust ove godine bio 5,1 milijardi dolara što je za 13,7 odsto više nego u istom periodu lane.

...

Pogledajte još