Tajna veza hrane i emocija

Veza između hrane i emocija je jako složena. Ako su to emocije kao što je depresija, tuga ili stres, jedni reagiju tako što ništa ne stavljaju usta, dok drugima nikad nije dosta i emotivnu prazninu poistovećuju sa prazninom u stomaku.

Nije lako odgonetnuti šta se ljudima krije u glavi, ali otac psihoanalize Sigmund Frojd mislio je da se tvrdio je da se sve vrti oko seksa. Pa šta mislite kakva se to jela nalaze u "Frojdovom kuvaru"?
Okrićemo vam šta smo mi mali prilike da probamo: erogene muškarcone i paronoidnu pitu, koji su pogađate, simbolizovali polne organe. Na sreću ili tugu, manjih dimenzija, pa mnogi nisu baš ni shvatili u kojim to oblicima tako slasno uživaju. Devojčicama su bile namenje erogene muškarcone a dečacima a pite.

Osim ovog malog oralnog zadovljstva saznali smo još:

- Koliko je hrana moćna, jer ne hrani samo telo nego i duh.

Omega -3 masne kiseline, koje se nalaze pre svega u lososu, kiviju i orahu, poboljšavaju pamćenje i učenje. Osim toga , pomažu i kod depresije, demencije i hipreaktivnosti.

- Zdrava hrana daje nam snagu i izdržljivost

Folna kiselina, koje ima u spanaću i soku od pomorandže, slično deluje na mozak.Uzimanje ove kiseline u vidu dodataka u ishrani u toku tri godine smanjuje opadanje kognitivnih funkcija koje su rezultat starenja.

(old_image)

- Kako protiv stresa?
Posezanje za hranom na emotivnoj bazi nije uvek loše. Bademi, pistaći i orasi puni su vitamina E, koji je jedan od najboljih antioksidanata. Četvrt šolje badema ili šaka pistaća mogu da pomognu pravilan rad srca, regulišu krvni pritisak, i umanje osećaj umora.

Rezultati poslednjeg istraživanja pokazuju da je dobro piti mleko pred spavanje.Kalcijum smanjuje grčeve u mišićima i opštu napetost.S ledeći put kada vam neko punudi šlju mleka pred spavanje, "ne busajte" se da ste to prerasli.

Zalečite slomljeno srce

Potrošnja antidepresiva raste, što znači samo jedno da su ljudi sve potišteniji i depresivniji.Kada bi promenili stil i način života, bili bismo srećniji.

Verovali ili ne, ćuretina je poznata po svom relaksirajućem efektu , kao i vitamin B, čaj, orasi i crna čokolada .Možda je bač u tome tajna američke božićne trpeze gde je ćurka nezaobilazna.

Ako ste ljuti pomoćiće vam kiselkasta hrana poput jogurta, kefira, , sira ili mleka.

Sreća- velika količina voča poput banana, grožđa, mandarina ili jabuka, snažno deluje na hormon koji utiču na dobro raspoloženje.

Teskoba
- namirnice poput ćuretine, piletine, ribe i pršute bude organizam , daju nam energiju i pomažu nam da se odupremo depresiji.

Tuga -pravilan izbor ugljenih hidrata, masnoća i slatkiša.Integralni hleb, testenina, pirinač i njeno visočanstvo - čokolada.Samo jedna kockica dovoljna je da otera tugu!
Iza ovih informacija stoje: Tijana Miladinović, psihoanalitičarka i Marija Glibetić, mikrobiolog i rukovodioc Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma.

(old_image)

Dušan Mrđenović, urednik „Frojdovog kuvara“, i Nebojša Spaića, glavni I odogovorni urednika NIN-a kuvali su I brinuli da raspoloženje bude na nivou.

"Blic žena Kuhinja“ u saradnji s izdavačkom kućom „Dosije“ u oktobarskom broju objavljuje ekskluzivne recepte iz dugo skrivanog kuvara Sigmunda Frojda. Knjiga pod jednostavnim nazivom „Frojdov kuvar“ pravi je književni i kulinarski biser.

Pogledajte još