Poslanički hotel kao javna kuća

Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu.com

Poljaci su, posle godinu i po dana, najzad dočekali suđenje političarima koji su svoj poslanički mandat, a jedan čak funkciju potpredsednika poljske vlade, shvatili kao odrešene ruke da poslanički hotel u zgradi Sejma u Varšavi pretvore u svojevrsnu javnu kuću gde su nudili prostu robnu razmenu: Hoćeš posao? Prvo seks!

Na optuženičkoj klupi našali su se vicepremijer u vladi bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, lider populističke Samoodbrane Andžej Leper (54) i bivši poslanik te stranke Stanjislav Lizvinjski. Optužnica ih tereti da su zloupotrebili političke funkcije i u Samoodbranu uveli praksu da kandidatkinje za posao u partijskom aparatu ili već zaposlene, mlade lepuškaste žene, moraju prvo da zadovolje čelnike Samoodbrane u krevetu.

Afera oko prakse seksualnog ucenjivanja, na koje nisu imuni ni drugi poljski političari i na lokalnom nivou izbila je u javnosti zahvaljujući dnevniku "Gazeta viborča", krajem 2006. godine. Tada je asistenkinji Lizvinjskog Aneti Kravčik iz Lođa dozlogrdilo da, strepeći za posao, stalno bude "na usluzi" Lizvinjskom i Leperu, pa je sve ispričala reporterima tog poljskog dnevnika.

Čak do, za religizone Poljake šokantnog detalja da su je čelnici Samoodbrane terali da pobaci u šestom mesecu trudnoće, jer su pretpostavljali da je otac neko od njih.

Zvaničnici Samoodbrane prvo su grubo nastojali da umanje značaj afere, prikazujući je kao osvetu koleginica iz Samoodbrane koje niko neće, a jedan od njih je čak izjavio da bi, kada bi bio poslednji muškarac s nekom od njih na pustom ostrvu, "radije dopustio da čovečanstvo izumre".

Tužilastvo je, uz javnu podršku Kačinjskog, koji je najavio da Leperu nema mesta u vladi ako protiv njega bude podignuta optužnica, tokom istrage saslušalo 220 svedoka. Lizvinjski, koga je Leper još na početku izbacio iz partije, završio je u istražnom zatvoru kako ne bi uticao na svedoke, a nije mu nimalo pomogla ni tvrdnja njegove supruge da je već godinama, navodno, impotentan.

U februaru ove godine tužilaštvo je predalo optužnicu sudu, ali ko je u Poljskoj očekivao da će posle godinu i po dana medijske vivisekcije svakog detalja afere saznati nešto novo i iz sudnice, prevario se.

- Stvari o kojima ćemo pričati mogu da budu tako drastične da nisu podobne za direktno medijsko izveštavanje - objasnio je sudija Pavel Hohman zašto se suđenje za "Seksgejt" odvija iza zatvorenih vrata.

- Ne žalim nimalo što sam sve obelodanila, iako će suđenje verovatno biti još mučnije nego istraga - rekla je novinarima pred početak suđenja Aneta Kravčik.

Bez obzira na buduću presudu, odlukom da otkrije svoj identitet i progovori o toj mučnoj temi Aneta Kravčik je drugim Poljakinjama predočila da seksualno ucenjivanje ne sme da bude nešto normalno. U narednoj, nedavnoj aferi sa gradonačelnikom Olstina, koji je činovnice u gradskoj upravi tretirao kao svoj harem, smenjivanje sa funkcije i hapšenje već je išlo brzo i glatko, bez šovinističkih opaski, poput one da "nema ništa dok kučka ne mahne repom".

Preko 70 odsto Poljaka uvereno je da su karijera preko kreveta i ucenjivanje takve vrste široko raspostranjeni ne samo u politici, već i u preduzećima.

Daša Pavlović, 8. maj

Pogledajte još