U EU bez viza od 2009.

U Palati Srbije potpredsednik Evropske komisije Žak Baro juče je predsedniku Borisu Tadiću zvanično uručio Plan za liberalizaciju viznog režima sa Srbijom i tim povodom istakao da je on jasan dokaz volje EU da konkretizuje evropsku perspektivu koja je ponuđena Srbiji. Brza izrada ovog dokumenta je ubedljiv i konkretan znak političke podrške EU Srbiji i ujedno završetak prve etape njihovog dijaloga u oblasti viza, s ciljem da se svim državljanima Srbije omogući pristup evropskom prostoru − bez ograničenja. 

"Mapa puta", kako je izjavio Baro, detaljno opisuje niz mera koje bi trebalo sprovesti u oblasti bezbednosti putnih isprava, efikasnog nadzora spoljnih granica, borbe protiv ilegalne imigracije, organizovanog kriminala i korupcije, te poštovanja demokratskih vrednosti i osnovnih prava. To je, sa svoje strane, potvrdio i predsednik Tadić, koji je obećao da će državljani Srbije slobodno i bez viza moći da putuju već od 2009, kao što će i Srbija za nekoliko godina uspeti da ostvari punopravno članstvo u EU. Pri tom, Tadić je podsetio i na svoje obećanje o potpisivanju SSP "kojim Srbija postaje pridruženi član i trasira put ka punopravnom članstvu". 

- "Mapa" je snažna poruka građanima da Srbija treba da postane članica EU i da su dobrodošli u evropsku porodicu naroda - ocenio je Tadić. Potpredsednik vlade Božidar Đelić podsetio je na odluku 17 zemalja EU da državljanima Srbije odmah omoguće besplatne vize, očekujući da će to isto vrlo brzo, do kraja leta, uraditi i sve ostale zemlje tzv. šengenske zone. 

- Naš cilj, međutim, nije ukidanje taksi - rekao je Đelić - već viza, a uslovi za to biće stvoreni do kraja godine.

("Pregled")

Pogledajte još