Jedan dan: Razočarenje na skali od "em-do-deks"?

Ako vam je neka uteha, niste jedina osoba koja je pogledala trejler filma Jedan dan (One Day) i očekivala da početak jeseni obeleži jedno kvalitetno “topljenje srca”. Ipak, rediteljka Lone Šerfig je danska dama koja nam je upravo to uradila filmovima “Italijanski za početnike” (Italian for Beginners) i “Obrazovanje” (An Education), a pisca i scenaristu Dejvida Nikolsa uvek preporučujemo zbog romana/scenarija za film “Starter for 10”. Samo, šta im se desilo u ovom filmu?!

POGLEDAJTE: Trejler filma "Jedan dan"

“Jedan dan” prati dvoje ljudi, Emu i Dekstera, kroz godine druženja, ličnih i zajedničkih strahova, nesigurnosti, tokom kojih oni “jure jedno drugog”, ali nekako jedno od njih je uvek životno korak ispred ili iza drugog. Iako se prati 15. jul kroz godine, nemojte da vas trejler zavara, ne viđaju se Ema i Deks “tradicionalno” samo tog dana, njihova platonska strast traje i traje i traje… Dok vas manjak hemije između En Hatavej i Džima Stardžisa potpuno ne iznervira. Ako ste svesni Džimovog talenta (npr. krenite sa upoznavanjem kroz film “Across the Universe”), onda počnete za sve da krivite En.

En Hatavej je vrlo stylish i šarmantna mlada dama, ali sve nam više deluje kao da ona “proždire” svoje partnere, ali ne na sexy način. U “Becoming Jane” je “stradao” Džejms Mekavoj, u “Love and Other Drugs” je “pao” Džejk Džilenhol, a sad nije poštedela ni Džima Stardžisa. O čemu se tu radi, En?

Em je nerd, a po mišljenju ekipe filma “Jedan dan” dovoljno da se to postane jeste staviti naočare kao Hari Poter, ne očistiti “martinke” i “forsirati” britanski akcenat.

Deks je dasa za šta je devedesetih, izgleda, dovoljno bilo nositi Calvin Klein veš i zalizanu kosu, juriti devojke sa lošim modnim izborima i... Čak mu je tata neuporedivo više cool.

OK, ako su vam prethodno “sitnice”, a šta da radimo s odsustvom “iskrica” između glavnih junaka? Njihova ljubav deluje kao neko neuzbudljivo razvlačenje kroz vreme, a ko to želi da gleda u bioskopu, kad to ne želi ni u svom životu?! Očekivali smo vatru romanse koja traje od mladosti – dobili smo odsustvo energije i predvidljivost čiji uzrok nije samo to što su Ema i Džim loš “filmski par”, nego što magija Dejvida Nikolsa prosto nije stigla do velikog ekrana.

… i onda se desi trzavica od koje svi skoče sa stolica, taman da se trgnete i pomislite zašto nam ova grupa u suštini dobrih “filmskih ljudi” ovo radi. Veliko razočarenje. Možda je taj osećaj toliko intenzivan zato što smo od njih očekivali mnogo više.

SAZNAJTE: Gde mogu da pogledam film "Jedan dan"?

Pogledajte još