"Beauty sleep" za dobar izgled i odlično raspoloženje

Bez alkohola pre spavanja

Iako se često čuje za čašicu pre spavanja kao leku protiv nesanice i stresa, ta ista čašica radi upravo suprotno. Ispijanje alkohola, naročito kod žena, izaziva jako nemirne snove i česte prekide sna.

Preskočite vežbanje kasno uveče

Vežbanje vas može izmoriti i osigurati da spavate dubokim snom, ali ako vežbate neposredno pre odlaska u krevet to će stimulisati vaše telo i otežati spavanje. Vežbajte najmanje 3-4 sata pre spavanja, a vežbanje završite vežbama joge za opuštanje.

Za večeru samo lagano

Pokušajte da ne jedete makar 2 sata pre spavanja, a posebno izbegavajte ugljene hidrate. Kako bi otplovili u zemlju snova grelin ili hormon gladi trebalo bi da bude na najvišem nivou. Ugljeni hidrati smanjuju nivo tog hormona, a i činjenica da celu noć varimo "Big mac" koji smo pojeli u 11 uveče neće nam pomoći da bolje spavamo.

San i tehnologija nisu najbolji prijatelji

Držite svoj laptop, mobilni telefon i ostale tehničke prijatelje podalje od spavaće sobe. Svetlo koje dolazi s ekrana televizora, laptopa ili mobilnog smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji utiče na spavanje. Uz to, istraživanja su pokazala kako pisanje SMS-ova u krevetu uzrokuje teskobu.

Pretvorite sobu u hram snova

Neka vaša soba bude vaša oaza mira, mesto gde ćete moći da se opustite i bezbrižno utonete u san. Neka u sobi uvek bude prijatna temperatura, a izvore zvuka i svetla eliminišite u potpunosti. Nekada i najmanje svetlo može da ometa san, pa ako ne možete da spavate u potpunom mraku, nosite masku.

Pogledajte još