Gasprom treća firma sveta

MOSKVA, 09. maj 2008. (FoNet) - Ruski državni gasni gigant "Gazprom" je sa ukupnom vrednošću akcija od 340 milijardi dolara prestigao kineskog operatora mobilne telefonije "Čajna Mobajl" i američki industrijski konglomerat "Dženeral Ilektrik" i sada je treća najskuplja firma sveta, javila je agencija Blumberg.

Novi rast vrednosti akcija "Gazproma" usledio je pošto je njegov dosadašnji šef Dimitrij Medvedev postao predsednik Rusije.

Analitičari predviđaju da će "Gazprom", sa Medvedevim u Kremlju, i dalje imati optimalne uslove za razvoj i da će njegove akcije rasti brže u odnosu na konkurente. Svih 16 analitičara u anketi Blumberga preporučilo je kupovinu akcija "Gazproma".

Tokom šestogodišnjeg šefovanja Medvedeva vrednost akcija "Gazproma" uvećana je za 32 puta. Naslednika Medvedeva na tom položaju Upravni odbor će izabrati sledećeg meseca.

Vrednost "Gazproma" je rasla ne samo zahvaljujući višim cenama gasa, već i zbog ekspanzije u naftni i elektroenergetski sektor, tako da se sada radi o univerzalnoj energetskoj kompaniji. Udeo "Gazproma" na ruskom naftnom tržištu sada iznosi skoro 50 odsto.

Ispred "Gazproma" po berzanskoj vrednosti su samo američki naftni kolos "Ekson Mobajl", vredan 476 milijardi dolara, i kineska naftna kompanija "Petro Čajna" "teška" 441 milijardu.

Pogledajte još