Rumunija neće priznati Kosovo

Vrhovni savet za odbranu (CSAT) odlučio je u septembru da Rumunija na kraju godine povuče iz Euleksa svojih 178 policajaca i žandarma.

Na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine NATO, Basesku je rekao da podržava partnerstvo Srbije sa NATO i njeno integrisanje u meri u kojoj ona to želi, i da podržava bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen rekao je danas da Alijansa promoviše integraciju zemalja Zapadnog Balkana, regiona u kojem je angažovana.

Basesku i Rasmusen govorili su na plenumu Parlamentarne skupštine NATO o glavnim temama Alijanse - Avganistan, Kosovo, Libija, antiraketni štit, saradnja sa Rusijom i novi koncept "inteligentne odbrane".

Rasmusen je naglasio da je njegova glavna poruka da je NATO sada više nego ikada potreban u misijama u Avganistanu, Libiji i na Kosovu.

U situaciji krize, "ako ne možemo trošiti više, treba da trošimo bolje, a to je za mene 'inteligentna odbrana' koja znači saradnju u najznačajnijim ciljevima", rekao je Rasmusen.

BUKUREŠT, 10. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još