Bez podele Kosova ili specijalnog statusa

"Neće biti specijalnog statusa, neće biti podele, neće biti razmene teritorija. Moramo da napustimo te planove iz prethodnog veka. Gradimo društvo jednakih prava i odgovornosti. To je zlatno pravilo Evropske unije", kazala je Jahjaga novinarima na međunarodnom skupu koji već 15 godina organizuje bivši češki predsednik Vaclav Havel.

Jahjaga je predsednika Srbije Borisa Tadića danas pozvala da podrži primenu i poštovanje pravila koja važe u EU, a kosovske Srbe da raspuste svoje paralelne strukture, prenela je češka agencija ČTK.

"To će pomoći da se potpuno integrišu sve zajednice, pa i srpska", kazala je Jahjaga, i dodala da Ahtisarijev plan već donosi plodove na drugim mestima, te mu treba dati prostor i na severu Kosova.

Predsednica Kosova se založila i za organizovanje lokalnih izbora u oblastima koje naseljavaju na Kosovu Srbi, kako bi se konačno na njima legitimno izabrali ljudi koji će govoriti u ime svoje zajednice, a istovremeno će poštovati zakone Kosova.

Povodom problema sa blokadama administrativnih prelaza ka Srbiji, Jahjaga je kazala da su ti prelazi 12 godina bili otvorena kapija za šverc i operacije nelegalnih grupa organizovanog kriminala.

"Budžetu i privredi Kosova ali i Srbije time se nanosi ogromna šteta", upozorila je Jahjaga i naglasila da je jedino rešenje vladavina zakona ne samo na severu već na celoj teritoriji Kosova.

Jahjaga je novinarima na Forumu2000 danas kazala da odnosi sa Srbijom nisu jednostavni.

"Naše dve zemlje imaju svoju prošlosti. Naša budućnost je puna integracija u evroatlantske strukture i strukture EU"
, kazala je Jahjaga.

Predsednicu Kosova neće ni kurtoazno primiti predsednik Češke Valcav Klaus, koji je poznati protivnik priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, saznala je iz nezvaničnih izvora ČTK.

Na Forumu2000 Jahjaga će sutra učestvovati kao jedan od glavnih govornika u panel diskusiji o organizovanom kriminalu.

Na ovogodišnjem Forumu učestvuje 140 zvanica, intelektualaca, državnika, naučnika, teologa, crkvenih velikodostojnika, aktivista za ljudska prava, koji će razmatrati iz raznih uglova i u raznim oblastima, od ekologije do privrede, odnos pravne države i demokratije.

PRAG, 10. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još