Putin se u Kini sastao sa Hu Đintaom

Potpisivanje sporazuma o saradnji pokazuje da je Putinova poseta omogućila "unapređenje odnosa strateškog partnerstva" između dve zemlje, izjavio je Hu.

Rusija i Kina su "blizu poslednje etape rada na isporukama (ruskog)gasa na kinesko tržište", kazao je novinarima Putin.

Ruski Gasprom i kineska naftna kompanija Nešenel petroleum (National) (CNPC) potpisale su 2009. okvirni sporazum o isporuci blizu 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini u narednih 30 godina.

Ipak, od tada do danas nije potpisan konačan ugovor o tome, a razgovori dve strane nisu urodili plodom zbog nesuglasica o ceni gasa. Napredak nije donela ni poseta kineskog predsednika Moskvi u junu ove godine.

Rusija je prvi svetski proizvođač energenata, a Kina njihov najveći potrošač. "Planiramo otvaranje novih energetskih puteva", kazao je Putin.

"Razvićemo blisku saradnju u oblasti nuklearne energije zasnovanu na novim svetskim tehnologijama, imajući u vidu sve rizike koji su blizu ništavnih", dodao je ruski premijer, sedam meseci nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su zvaničnici dve zemlje u ponedeljak potpisali 16 ekonomskih i trgovinskih sporazuma vrednih sedam milijardi dolara "u oblasti transfera tehnologija, istraživanja i razvoja rudarskih resursa".

Vladimir Putin
, kome je to prva inostrana poseta od najave njegovog povratka u Kremlj 2012, u Peking je doputovao sa delegacijom od 160 ljudi, među kojima su direktori velikih ruskih kompanija.

Kina i Rusija, čija će trgovinska razmena ove godine dostići između 70 i 80 milijardi dolara, imaju ambiciju da tu razmenu povećaju na 100 milijardi do 2015. i do 200 milijardi do 2020, kazao je Putin.

Putin se u utorak sastao sa kineskim premijerom Ven Đijabaom, nakon čega su dvojica zvaničnika obećala da će rešiti spor o ceni gasa.

"Oni koji prodaju uvek žele da prodaju po višoj ceni, dok oni koji kupuju žele da kupuju po nižoj ceni. Potrebno je da postignemo sporazum koji će zadovoljiti obe strane"
, kazao je Putin novinarima posle razgovora.

U intervjuu kineskim državnim medijima, ruski premijer kritikovao je SAD i dominaciju američkog dolara nazvao parazitskom.

"SAD nisu parazit za svetsku ekonomiju, ali je monopol američkog dolara parazit"
, rekao je Putin agenciji Sinhua i dodao da je reč o konstruktivnoj kritici u potrazi za putem za izlazak iz svetske
ekonomske krize.

PEKING, 12. oktobra 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još