Fratini očekuje zadovoljavajući izveštaj

Fratini je, posle razgovora s potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, na konferenciji za novinare podsetio na značajne pomake u reformama koje Srbija sprovodi, borbi protiv korupcije, saradnji s Haškim tribunalom i stvaranju dobrog poslovnog ambijenta.

Šef italijanske diplomatije izrazio je očekivanje da će to biti priznato i u izveštaju Evropske komisije.

"Danas smo u iščekivanju mišljenja EK. Nadam se da će Srbija biti potpuno zadovoljna. Italija je oduvek podržavala evropski put Srbije", rekao je Fratini.

Potpredsednik vlade Đelić rekao je da je danas veliki dan za evropski put Srbije i ukazao da je Italija jedan od ključnih partnera Srbije u ekonomskoj saradnji.

"Kada je poslednji put Fratini bio ovde, najavio je viznu liberalizaciju koja je postala stvarnost. Činjenica da je danas ovde može biti samo dobar znak", rekao je Đelić.

On je kazao da je Italija, uz Nemačku, glavni investitor u Srbiji, i podsetio da više od 200 italijanskih kompanija posluje u Srbiji, zbog čega je veoma važno to što su ekonomski pokazatelji u poslednjih
nekoliko meseci u Italiji pokazali oporavak privrede.

Italijanski ministar naglasio je da Italija želi da postane vodeći investitor u Srbiji, ne samo u automobilskoj industriji već i u tekstilnoj i drugim privrednim granama.

Fratini je podsetio na značajno prisustvo italijanskih banaka na srpskom tržištu i izrazio zadovoljstvo što su one sve vreme poslovale stabilno i pored ekonomske krize.

Đelić je najavio da će predsednik Srbije Boris Tadić zajedno s Fratinijem saopštiti građanima odluku Evropske komisije o kandidaturi Srbije.

BEOGRAD, 12. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još