Umetnička knjiga u Beču

Na izložbi „Artists´ Books on Tour“ u Beču posetioci mogu videti šta sve radi mašta i kakav je efekat i vrhunac istoimenog EU-konkursa, koji su inicirali „MAK“ u saradnji sa „Internacionalnim centrom grafičke umetnosti“ (MGLC) iz Ljubljane i „Muzejom dekorativne umetnosti“ iz Praga.

(old_image)

Cilj tog EU-projekta je da se žanr umetnička knjiga približi široj javnosti i istakne njegov značaj kao holističkog umetničkog dela.

Zainteresovanost umetnika za ovaj konkurs prevazišla je sva očekivanja organizatora. Ukupno je pristiglo 925 projekata iz 35 evropskih zemalja. Međunarodni žiri je krajem juna odabrao pet radova, čiji umetnici su nagrađeni sa po 2.000 evra.

Još 45 radova dobilo je posebna priznanja za kreativnost, a među njima i radovi Vuka Ćuka iz Srbije, Sandre Đurović iz Crne Gore, Igora Mudronje i Maria Kolarića iz Hrvatske. Oni su se izdvojili originalnim radovima, za koje su koristili neobične materijale, forme i dimenzije.

Izložba u Beču biće otvorena do 22. januara 2012. godine, nakon čega se seli u Ljubljanu (21.2.-1.4.2012.) i Prag (18.4.-27.5.2012.).

(Compress)

BEČ, 12. oktobra 2011.

Pogledajte još