Zvonko Bogdan 24. novembra u Sava centru

"Već nekoliko jeseni sastajem se sa Beograđanima u Sava centru u kome nas greje dobra pesma, uz čiju pomoć putujemo te večeri kroz prošlost Panonije. I tada, bar malo, starije podsetimo, a mlađima pokažemo kakav je duh vladao nekad brojnim boemskim mestima u Beogradu", kaže Zvonko Bogdan.

Ulaznice za koncert Zvonka Bogdana koštaju 1.200, 1.500, 1.800 i 2.000 dinara i mogu se naći na blagajnama Sava centra i Doma omladine Beograda, kao i preko mreža Card Service i Eventim.

Somborac Bogdan došavši 1960-ih godina da studira glumu u Beograd, slučajno je počeo pevačku karijeru pokušavajući da zaradi za školovanje nastupima u "Unionu". Ovde je nastavio da peva sledeće tri decenije.

Bogatu diskografsku karijeru počeo je pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Sa čuvenim tamburaškim orkestrom Janike Balaža snimio je album "Biseri narodne muzike" (1973), na kome je i njegova pesma "Hej salaši na severu Bačke".

Zvonko Bogdan je pevač ali i autor, a neke njegove pesme odavno se smatraju tradicionalima poput pomenute "Hej, salaši na severu Bačke", ali tu su i "Već odavno spremam svog mrkova", "Govori se da me varaš", "Kraj jezera jedna kuća mala"...

"Nisam sklon velikim divanima, sve što hoću da kažem to uradim kroz stih i pesmu. Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi, mađarskih i sa celog našeg govornog područja Vojvodine i Panonije", kaže Bogdan.

Sa dolaskom novog stoleća zanimljiv obrt u Bogdanovoj karijeri desio se 2003. godine sa pesmom "Ko te ima taj te nema", autora Baneta Krstića vođe Garavog sokaka, koja iznenađujuđe postaje veliki hit.

"Pesma 'Ko te ima, taj te nema' izvanredno se uklopila u tematiku pesama koje izvodim, a uz Krstićevu dozvolu uz male korekcije melodije, imala je prilike da uđe u sve domove, i što je još važnije i u srca i uho mladih ljudi", primećuje Zvonko Bogdan.

Prošle godine Bogdan je osvežio repertoar sa još jednim potencijalnim klasikom - snimio je pesmu "Vratiće se rode" koju su Momčilo Bajagić i Saša Lošić napisali sa popularnu istoimenu seriju.

"Danas je jako teško napraviti novu pesmu koja će biti primamljiva i koja će imati u sebi istinitu priču. Čim pomenete ravnicu na jedan interesantan način 'Od Banata prema Sremu nisko oblaci', to već daje jednu sliku. Meni je bilo interesantno da tu Lošinu i Bajaginu spoznaju Vojvodine prihvatim i na tamburaški način obradim", kaže Zvonko Bogdan.

Pogledajte još