Beogradska nedelja dizajna

Posle promena, dolazi moderno, na kvadrat. Svetski poznati dizajneri bili su na nekoliko dana predavači od kojih se moglo naučiti mnogo... Međutim, Belgrade Design Week (BDW) se, po entuzijazmu publike i zainteresovanosti novinara, izgleda, dogodio pogrešne nedelje.

Čini se da politička situacija i, uopšte, naš društveni kontekst nikako nisu išli naruku BDW-u. Konkretno, ovog puta podudario se s predizbornom kampanjom, kada je bitnije da li ćemo da zaokružimo 1 ili 10, da širimo dalje ili podržimo Srbiju...

BDW se potrudio da ne bude samo zabava za one s dubljim džepom, već i edukativna manifestacija za studente dizajna i arhitekture. Oni su kao volonteri mogli da pomognu u organizaciji, a na taj način i prisustvuju predavanjima.

Hotel "Jugoslavija", koji čeka renoviranje, oživeo je ponovo i ugostio učesnike konferencije MODERN2, među kojima su Migel Floksa, Bjarke Ingels, Defne Koz, Marta di Frančesko, Džon Vinsor...

Izložba "Ghost Project", zamišljena kao kritika nepostojanja pravog industrijskog dizajna u Srbiji, organizovana je i ove godine. Sada, u prostoru "Magacina", okupila je, ponovo, mlade ljude koji u raznim disciplinama, od nakita do nameštaja, pokušavaju da od prototipa naprave proizvod na tržištu.
 
Paralelno sa glavnim programom, u čitavom gradu, na raznim lokacijama organizovane su izložbe, performansi, predavanja. Dizajn, moda, umetnost... Novina trećeg BDW-a je nagrada koju dodeljuju organizatori, zajedno s jednom uglednom inostranom bankom.

Da BDW i direktno nije van društveno-političkog konteksta pokazuje i panel ("Designig Places") na temu kako postupiti s mestima koja podsećaju na bolnu istoriju. Bilo je reči i o našem Starom sajmištu, kao i mestima koja asociraju na žrtve Prvog i Drugog svetskog rata. 

Učestvovali su Mirko Ilić, Danijel Libeskind, Veran Matić, Branka Dimitrijević, Adam Tihani. Saglasili su se da spomen-obeležja treba da postoje. Njihovo je postojanje neupitno i u svetu ima mnogo primera kako se čuva uspomena na žrtve ratova: u Milanu, Berlinu, Hirošimi, gde postoje mesta koja su uspela da spoje moderan dizajn i funkcionalnost, ostavivši ujedno i uspomenu na istoriju i njene žrtve.

Zaključili su da se treba suočiti s prošlošću i biti obazriv kada su u pitanju osećanja ljudi prema žrtvama. 

Iz ličnog iskustva govorio je i Danijel Libeskind, koji je projektovao mnoge istaknute objekte, uključujući Jevrejski muzej u Berlinu, Imperial War Museum u Mančesteru, Jevrejski muzej u Kopenhagenu. Libeskind je 2003. godine pobedio na konkursu za masterplan za novi World Trade Center na Menhetnu. (old_image)

Ove godine organizatori poručuju: 

"Dizajn kao jedinstveno oruđe služi tome da se stvori višak vrednosti razmišljanja, inspiracije, napretka, kulture, jednom rečju – znanja. A to je, verovatno, jedini put da se shvati suština demokratije i napretka jednog društva. Našeg društva."

Svima nam je jasno u kom se političkom i ekonomskom trenutku dešava ovaj Belgrade Design Week, možda jednini profesionalni, a popularni festival znanja. "Zbog toga želimo da vam kažem samo jedno – baš ovo je trenutak u kome kao društvo treba da budemo odgovorni prema svojoj budućnosti i da napravimo jasan i nedvosmislen korak ka modernom životu" - poručili su organizatori.

Prošlogodišnja tema bila je promena, ovog puta tema je "moderno". Očigledno je da moramo proći kroz mnogo promena, ne samo kroz jednu, da bismo stigli do modernog. U dizajnu, a pre svega u svesti.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još