Nemci: Srbiji treba bič!

List Zidojče cajtung piše da, uz svo poštovanje za politički napredak Srbije, "ta zemlja nije zaslužila status kandidata za članstvo u EU".

Državu koja se nalazi u otvorenom sporu sa drugom državom, a ne pokazuje ubedljiv trud da taj spor reši, treba držati podalje od vrata Evropske unije. Evropska komisija bi Srbiji trebalo još jednom jasno da stavi do znanja da će pristup Uniji imati tek kada kosovski konflikt definitivno i mirnim putem bude rešen, piše Zidojče cajtung, a prenosi Dojče vele.

"Unija ne bi ništa rizikovala ni na političkom ni na geostrateškom planu, kada bi vladi u Beogradu pokazala bič, umesto da je obasipa kockama šećera" piše taj list, a u tekstu se dodaje da je pretnja Srbije da bi mogla da se približi Rusiji "samo šuplja priča".

Frankfurter algemajne cajtung piše da o približavanju Srbije EU "treba dvaput, pa i triput, razmisliti".

EU bi trebalo da uslovi to približavanje rešavanjem konflikta sa Kosovom. Slučaj Kipra je pokazao da je kasnije rešavanje problema nemoguće – sa svim posledicama po unutrašnje funkcionisanje EU. Pored toga, ima i sumnji u to da će unutrašnji sastav Srbije u doglednoj budućnosti biti kompatibilan sa EU, piše Frankfurter algemajne cajtung.

FoNet

Pogledajte još