Počeli protesti ogorčenih, u Beogradu u 16h!

Protesti se održavaju u 719 gradova u 71 zemlji sveta, a deo su globalne akcije koja je krenula sa trgova Sintagma u Atini i Puerta del Sol u Madridu, da bi preko Pariza i Londona, poslednjih sedmica
stigla do Njujorka pod nazivom "Okupirajte Vol strit".

Protesti su najavljeni i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Cilj je ambiciozan: rušenje vladajucheg modela finansijskog i korporativnog kapitalizma i zahteva politiku koja che staviti ljude ispred profita.

Kako javljaju agencije protesti su već održani u nekim gradovima u Australiji, u Tokiju, Manili, Tajvanu.

Organizatori protesta pozivaju na okupljanje uglavnom preko društvenih mreža "Fejsbuk" i "Tviter".

"Vreme je da podignemo glas. Vreme je da kažemo dosta. Nassa budućnost je u pitanju i ništa ne može zaustaviti moć miliona ljudi kada se ujedine u zajedničkom cilju. Ovo je prilika, da svi zajedno, svi građani Srbije i celog sveta, podignemo glas protiv saveza političara, bankara, oligarha i velikih korporacija", navodi se na Fejsbuk stranici grupe "Serbian revolution - Globalna revolucija.

(old_image)
Protesti "Okupiraj Vol Strit". Rasel Simons dobija ljubičastu traku u znak podrške

Protest u Beogradu koji je najavljen na trgu Nikole Pašića za 16.00, mada na nekim Fejsbuk stranicama pominje se i da će protest trajati danas i sutra od 17.00 do 21.00

U sklopu svetske "akcije protiv pohlepe" skupovi su takođe, u 18.00 najavljeni u Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu, a u glavnom gradu Hrvatske protest će biti održan na Trgu bana Jelačića.

Najavljene proteste podržalo je pet hrvatskih sindikata, nekoliko nevladinih organizacija, kao i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Predstavnici slovenčke nevladine organizacije Skupštine 150 najavili su za danas posle podne proteste u Ljubljani, Mariboru i Kopru.

Više lokalnih NVO vech juče je održalo protest ispred zgrade Nove ljubljanske banke (NLB) kako bi izrazili protivljenje "izrabljivačkom kapitalističkom sistemu".

Beta

Pogledajte još