"Gasprom" čeka ugovor do juna

Ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća potpuno spreman. Srbija troši sve više gasa.

Generalni direktor "Srbijagasa" Saša Ilić ocenio je juče da će "najverovatnije u junu" biti osnovano zajedničko preduzeće sa "Gaspromom", koje treba da realizuje projekte predviđene energetskim sporazumom Srbije i Rusije. Ilić je rekao da je ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća "Srbijagasa" i "Gasproma" potpuno spreman, ali da se do 25. maja neće ništa desiti. 

- Očekujem da će biti potpisan aneks sporazuma, kako bi se datum formiranja mešovitog preduzeća pomerio, a da sve planirane aktivnosti normalno budu nastavljene. Verujem da je jun krajnje vreme za to - rekao je Ilić. On je naglasio da je izgradnja magistarlnog gasovoda Južni tok od presudnog zančaja za energetiku Srbije. 

Ilić je dodao da je podzemno skladište prirodnog gasa u Banatskom Dvoru spremno za utiskivanje gasa i da su u toku tehničke probe koje bi to omogućile. Neophodne investicije u Naftnu industriju Srbije moraju biti veće od 500 miliona evra, koliko je predviđeno energetskim sporazumom između Srbije i Rusije, izjavio je direktor Centra za korporativne komunikacije NIS Tomislav Mićević. Menadžment nacionalne naftne kompanije zaključio je da predviđeni iznos nije dovoljan i da ima dovoljno prostora da obavezne investicije nakon privatizacije NIS budu povećane. Mićević je rekao i da, bez obzira na dalju sudbinu sporazuma između Srbije i Rusije, koji nije u nadležnosti NIS, ta naftna kompanija uveliko radi na stvaranju najboljih mogućih uslova za ostvarivanje sporazuma. Savetnik generalnog direktora za investicije Srđan Kostović rekao je da je prva faza izgradnje skladišta omogućila utiskivanje 300 miliona kubnih metara gasa, a da će, po okončanju izgradnje, kapacitet skladišta biti 800 miliona kubnih metara. Izvršni direktor "Srbijagasa" za komercijalne poslove Dragan Vučur rekao je da je u protekloj grejnoj sezoni u Srbiji ukupno potrošeno 644 miliona kubnih metara gasa, što je za 49 odsto više nego prethodne sezone. Vučur je naveo i da je u kategoriji domaćinstava u protekloj grejnoj sezoni potrošeno 57 miliona kubika gasa, što je za 19 odsto više nego prethodne sezone.

("Pregled")

Pogledajte još