Godišnjica smrti Proeskog

Todor Toše Proeski, ili kako su ga mnogi nazivali "Balkanski Anđeo", rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, ali je odrastao u Kruševu, mestu kojem se uvek vraćao. Veoma brzo postao je jedan od najpopularnijih pevača na Balkanu.

POGLEDAJ I: Toše Proeski - najlepše pesme

Prve korake u muzičkoj karijeri Proeski je napravio još u ranom detinjstvu, 1992. godine nastupom na dečijem festivalu "Zlatno Slavejče" sa pesmom "Jas i mojot dedo", otpevanom na vlaškom jeziku.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu "Melfest" 1996. godine na kom je pobedio, a iste godine učestvovao je na "Makfestu" sa pesmom "Pušti me".

Pesme "Usni na usni" i "Sonci vo tvoite rusi kosi" osvajaju nagrade u Skoplju i Ohridu 1997. godine, a to su ujedno i prve pesme koje je čula publika van Makedonije.

Prvi album objavio je 1999. godine pod nazivom "Nekade vo nokta" sa 11 pesama, a tog leta održao je svoj prvi koncert.

Na nacionalnom takmičenju za Pesmu Evrovizije u Makedoniji 2000. godine sa pesmom "Solzi pravat zlaten prsten" osvojio je treće mesto.

Iste godine izdao je drugi album "Sinot Božji", na kome su bili sve sami hitovi, među kojima su duet sa Karolinom Gočevom "Nemir", "Vo kosi da ti spijam", "Izlaži me ušte ednaš", "Iluzija" i "Tajno moja"

.Srpska produkcijska kuća "BK Sound" je otkupila prava za izdavanje sledećeg albuma na prostoru bivše Jugoslavija, što mu je donelo Oskar popularnosti na prostoru bivših jugoslovenskih republika za 2000. godinu, kao i rasprodate koncerte u Skoplju i Beogradu.

Treći album pod imenom "Ako me pogledneš vo oči"
je objavljen na makedonskom i srpskom jeziku. Usledio je period intenzivne promocija u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj.

U aprilu 2003. godine pobedio je na festivalu "Beovizija" sa pesmom "Čija si" Leontine Vukomanović.

Već naredne godine predstavljao je Makedoniju na Pesmi Evrovizije 2004. godine u Istanbulu, osvojio je 14. mesto sa pesmom Life (Angel si ti u izvornoj makedonskoj verziji).

Zatim su usledili albumi "Po tebe", "Božilak" kompilacija od 14 izabranih tradicionalnih makedonskih pesama.

Poslednji album zove se "Igre bez granica", a na njemu su i tri prepevane pesme "Feeling good", "Nesanica" i "Ostala si uvek ista". Album je objavljen 1. avgusta 2007. godine, nekoliko meseci pre nego što je nastradao.

Album na engleskom jeziku za svetsko tržište, zbog kojeg je često bio u Londonu, gde je snimao, trebalo je da promoviše krajem oktobra 2007. godine.

Taj album pod nazivom "The Hardest Thing" objavljen je dve godine nakon njegove smrti. Album "Još uvek sanjam da smo zajedno", objavljen je 2010. godine, a u januaru ove godine, na dan njegovog rođenja i album "So Ljubav Ot Toše".

Vrhunac karijere ovog pevača veličanstvenog glasa bio je 14. februara 2007. godine, na Dan zaljubljenih, u Beogradskoj areni. Više od 10.000 ljudi pevalo je u glas sve njegove pesme.

Zbog izuzetnog humanog rada nagrađen je priznanjem "Majka Tereza", a UNICEF ga je 2004. godine proglasio za ambasadora dobre volje. Snimio je pesmu "This World", koja je postala UNICEF himna.

U Kruševu je započeo renoviranje manastira Svetog Preobraženja, zajedno sa svojim ocem Nikolom i prijateljima.

"Verujem u Boga. Koliko mi mogućnosti dozvoljavaju finansijski pomažem izgradnju crkve. Naši prijatelji, otac i ja pravimo taj verski objekat već 13 godina i radovi su konačno pri kraju. Čak sam i ja radio neke fizičke poslove prilikom izgradnje. Nema nikakvog stida kada je reč o ljubavi prema onom u šta verujemo", govorio je Proeski.

Poznat je bio i po učešću na brojni humanitarnim koncertima.

Makedonska vlada je Proeskog proglasila za Zaslužnog građanina Makedonije, a dan sahrane bio je proglašen za Dan nacionalne žalosti.

Pošta Makedonije objavila je i poštanske markice sa njegovim likom.

Na festivalu Beovizija 2008. godine dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo, a zatim je u emotivnom omažu publika u Sava centru uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpevala pesmu "Čija si".

FoNet

Pogledajte još