Irinej: Kosovo pre Evrope!

Posle služenja parastosa kod spomenika poginulim Jagodincima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine, patrijarh Irinej je rekao da je pred Srbijom veliko iskušenje, jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom da se odrekne Kosova i Metohije".

"Neka nas ostave same. Neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama", rekao je patrijarh.

Oni koji su nam nekada bili prijatelji, ili smo ih takvima smatrali, naveo je Irinej, danas to nisu, jer nam oduzimaju ono što nam je najdragocenije i najsvetije.

Patrijarh Irinej je služio liturgiju u crkvi svetih apostola Petra i Pavla i poručio vernicima da rađaju decu, jer "nema većeg dara od života", prenosi RTRS.

"Ako se nastavi ovakav priraštaj, bićemo manjina u sopstvenoj zemlji. Ne samo da će nam Kosovo uzeti, što i čine, nego će nam i Srbiju uzeti ako srpske majke ne budu rađale decu", poručio je patrijarh Irinej.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma zahvalio je patrijarhu na dolasku i naveo da celo društvo mora da se bori protiv bele kuge.

Pogledajte još