Dijamantske dive u Antverpenu

Dijamanti i žene tema je izložbe pod nazivom "Dijamantske dive", koja je otvorena u Svetskom dijamantskom centru u Antverpenu, u Belgiji, u kojem se kupuje i prodaje 80 odsto neobrađenih dijamanata na svetu.

Na izložbi je predstavljeno 76 dijamanata koje su nosili bogati i slavni, kraljice, kraljevi i holivudske zvezde.

Do 15. veka, dijamante su nosili samo kraljevi. Anjes Sorel, ljubavnica francuskog kralja Šarla Sedmog, izazvala je moralno zgražavanje kao prva žena koja je nosila dijamant na dvoru.
Naraštaji bogatih i slobodoumnih žena su otada nosile dijamante i inspirisale modu.

Izložba u Antverpenu bavi se životom tih žena i više od 76 najpoznatijih komada njihovog nakita.

Predstavnik Svetskog dijamantskog centa u Antverpenu, Filip Klas, kaže da organizovanje izložbe nije bio lak zadatak.

"Prvo smo morali da uđemo u trag tom nakitu, a potom da pregovaramo s vlasnicima tih vrednih komada, juvelirskim kućama, dizajnerima i muzejima koji ih drže u svojim kolekcijama", rekao je Klas.

Među eksponatima je i dijamantska zvezda kakvu je nosila austrijska carica Sisi. Mali broj tih zvezda postoji i danas, ali dizajnerska kuća Rozet i Fišmajster još proizvodi moderne verzije tog nakita.

Izloženo je i pet komada nakita koje je nosila glumica i princeza od Monaka, Grejs Keli, kao i dijamantski broševi koje je nosila Džeki Kenedi Onazis.

Autor izložbe "Dijamantske dive", Vensan van Grotenhuis van Onštajn kaže da su sve te žene bile veoma inspirativne.

"Tu se ne radi samo o lepoti, nego i o ženama koje su nosile te dijamantske kreacije. I one su imale harizmu, učinile mnogo za svoj naraštaj i bile uzor za svoju i naredne generacije", navodi on.

Na izložbi su i dijamanti koje su nosile filmske zvezde, kao što su Nikol Kidman i Merilin Monro.

Organizatori ovog spektakla neće da otkriju ukupnu vrednost izloženih dijamanata, ali kažu da su uvereni da će izuzetna kolekcija privući hiljade ljudi iz celog sveta. 

VAŠINGTON, 13. maj 2008. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.