Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prema podacima ministarstva rada i socijalne politike, 9,2 odsto ljudi u Srbiji živi ispod granice siromaštva i taj procenat je u blagom porastu od 2008. godine.

Problemom siromaštva najčešće su pogođena deca do 14 godina i stariji u ruralnim područjima, ali i mnogočlane porodice, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i porodice u kojima oni žive.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju. Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) saopštila je danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva da su deca do 18 godina najviše izložena riziku od siromaštva.

"U Srbiji je još nepovoljnija situacija za porodice s decom jer prisustvo dece u domaćinstvu značajno povećava rizik od
siromaštva
", navodi se u saopštenju MODS-a.

Pored višečlanih porodica sa decom, u riziku od siromaštva su i samohrani roditelji s jednim detetom ili više dece.

U saopštenju se navodi da oko trećine domaćinstava ispod linije siromaštva nemaju vodovodne instalacije u kući, odnosno stanu, a oko polovine nemaju toalet, kao ni kupatilo. Jedna trećina tih
domaćinstava izdvaja više od polovine svojih prihoda za troškove stanovanja.

"To je, nažalost, svakodnevnica više od 140.000 dece u Srbiji. Siromašnim porodicama s decom namenjen je dečiji dodatak koji mesečno iznosi 2.205 dinara. U odnosu na prošlu godinu, to je iznos veći za 300 dinara po detetu"
, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je pored povećanja budžetskih izdvajanja za najugroženije građane, potrebno obezbediti ključne uslove poput kvalitetne brige o deci, kvalitetnog obrazovanja i zaštite dečijih
prava.

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) formirana je u maju 2011. godine i trenutno okuplja oko 50 organizacija civilnog društva koje se bave decom i zaštitom njihovih prava.

BEOGRAD, 17. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još