Patrijarh Irinej u Muzeju voštanih figura u Jagodini

- To sam obećao patrijarhu u zanak zahvalnosti što je posetio Jagodinu - rekao je gradonačelnih Jagodine Dragan Marković. Patrijarh Irinej je prvi patrijarh koji je posetio Jagodinu u poslednjih 80 godina, pre njega poslednji patrijarh u poseti Jagodini bio je patrijarh Varnava.

Patrijarh Irinej je posetio muzej u pratnji episkopa šumadijskog Jovana i Markovića, u okviru jučerašnjeg boravka u Jagodini, gde je služio svetu liturgiju u sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i parastos Jagodincima poginulim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine.

Liberalno demokratska partija saopštila je da se Komesarijatu za ljudska prava te stranke javio se veliki broj građana Jagodine tražeći zaštitu od samovolje pojedinaca iz gradske uprave koji su preko direktora škola naredili učenicima i zaposlenima da dočekaju patrijarha Irineja.

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, ima preko trideset figura ličnosti iz istorijskog, verskog, političkog, kulturnog i sportskog života Srbije, među kojima su i figure Svetog Save i patrijarha Pavla. Otvoren je u aprilu 2008. godine i godišnje ga poseti oko 250.000 ljudi.

Pogledajte još