Kako da napravite ajvar?


200-220 kom.srednjih crvenih  paprika (oko  30kg)
250 g sirećeta
250 g šećera
1 l ulja
6 kašika soli
2 konzervansa

Priprema:

Paprike oprati, očistiti od semena i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud sa poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, staviti u da se dobro ocedi. Kada je paprika oceđena samleti je na vodenici za meso.

U suvu šerpu staviti ulje, sirće, šećer i so. Staviti šerpu na šporet – ringlu da smesa provri i zatim dodati mlevenu papriku. Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko sat vremena od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov. Ukoliko je potrebno dodati jos soli. Skloniti sa vatre i dodati konzervans.

Kada je ajvar gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni) koje treba zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu i ostaviti da se postepeno tako ohlade. Potpuno hladne tegle ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

Pogledajte još