Uvodjenje verske službe u vojsku

BEOGRAD, 18. oktobra 2011. (Beta) - "Pristupili smo činu koji vraća tradiciju srpskoj vojsci na jedanmoderan i savremen način, koji pre svega poštuje pripadnike VojskeSrbije i to one koji se nalaze na najtežim zadacima i kojima jenajviše vere potrebno", rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovacnakon potpisivanja sporazuma.

Kako je naveo, činjenica da je sa svim verskim zajednicama u Srbijipotpisan sporazum govori da Vojska Srbije živi i želi da nastavi tajživot tako što će poštovati prava svih gradjana Srbije ipripadnika vojske.

Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani,propoveda, svedoči i sačuva mir. "Čovek pored svih drugih potrebaima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom",kazao je vladika.

Sporazum su potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac ipredstavnici verskih zajednica - beogradski nadbiskup StanislavHočevar, poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, biskupSamuel Vrbovski, episkop Ištvan Čete Semeši, predsednik Savezajevrejskih opština Aleksandar Nećak i biskup Arpad Dolinski.

Vojni sveštenici sa činom oficira, kako se navodi na sajtu Srpskepravoslavne crkve, imaće posebne oznake na reveru. Pripadnici SPCimaće krst sa trolistom, rimokatolici latinski krst, Jevreji Davidovuzvezdu, vojni imam imaće polumesec, a pripadnici evangelističkih ireformatorskih crkava krst u ruži.

Pogledajte još