Najužasnija droga na svetu preti Srbiji!

Smrtonosna droga "krokodil", posle čijeg konzumiranja zavisnici umiru u najgorim mukama, mogla bi uskoro da se pojavi i u Srbiji, upozoravaju domaći eksperti za narkotike, prenosi "Press".

Manjak heroina i njegova veća cena jesu uzroci koji mogu dovesti do pojave jeftine, u kućnoj radinosti napravljene droge „krokodil", koja je poreklom iz Rusije i namenjena je siromašnima. U beogradskoj policiji su listu "Press" rekli da mogućnost pojave „krokodila" kod nas u ovom trenutku nije velika, ali da ipak postoji mogućnost da se ova droga pre ili kasnije pojavi i na našim ulicama.

Upozorenje - Video je uznemirujuć:


Kako je za Press objasnio Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član borda direktora međunarodne policije za narkotike, opasnost od pojave nove droge na ulicama je prisutna.

- Opasnost je uvek tu. Hemičari brzo rade na proizvodnji novih sintetički droga. Oni bukvalno koriste sve za proizvodnju, od veštačkih đubriva, preko raznih ekstrakta, enzima, bakterija... Bukvalno sve što im mašta zamisli, to je moguće napraviti, i to u kućnoj varijanti - kaže Nicović, i dodaje: ... Dve trećine konzumenata su mladi, koji su glavni target, ciljna grupa za distribuciju sintetičkih droga. Opasnost od pojave nove droge na ulicama uvek je prisutna... - kaže Nicović.

"Krokodil" je prljava i izuzetno opasna droga izmišljena u Rusiji, iz koje se proširila u još neke zemlje u kojima su dileri prevarili mušterije i prodavali je kao heroin jer na konzumenta ima skoro isto dejstvo.

Sve o "krokodilu"

- Pojavio se 2002. u Sibiru, prodavan kao heroin
- Trenutno ga ima i u severnoj Evropi
- Pravi se od svima dostupnih supstanci
- Dobija se kuvanjem „kodeina" sa benzinom, olovom, fosforom...
- Dejstvo doze je oko dva sata i slično je heroinu
- Ime je dobio po tome što koža na mestu na kojem se ubrizgava liči na krljušti krokodila
- Odvikavanje je bolno i izuzetno teško
- Posle najviše dve godine, zavisniku otpada meso sa kostiju, javlja se gangrena i sledi smrt

Pogledajte još