Kraljevi ulice

Prošlog vikenda gotovo svi predstavnici zemalja učesnika Eurosonga pristigli su u Beograd. Probe u Beogradskoj Areni uveliko su u toku, a u pauzama u velelepnom pres-centru sreli smo najstarije učesnike, predstavnike Hrvatske, koji će se takmičiti druge polufinalne večeri. S Miranom Hadži Veljkovićem, članom benda "Kraljevi ulice i 75 centi", pričamo o očekivanjima, utiscima, atmosferi i bezbednosti u glavnom gradu Srbije.

Spektakularan nastup?
- Možda neće biti toliko spektakularno, ali će zato biti drugačije, jer će sedamdesetpetogodišnji Ladislav da repuje. Kad ste videla jednog starca da miksuje muziku na starom gramofonu i repuje? Ako ste očekivali "Ratove zvezda", to neće biti, jer nam nije u interesu. Najbitnije je da će biti dosta dobre glume i atmosfere.

Muzički stilovi?
- Naša pesma je u retro stilu, a to je spoj starogradske muzike i ruske romance. Veliko je pitanje koji će stil pobediti ove godine, a to najviše zavisi od pesama ostalih učesnika, ali i od ukusa publike koja glasa. Ne bih hteo nikoga ni da pljujem ni da hvalim. Najbitnije nam je da naša pesma "Romanca" ostane u narodu slušana, u ovom ili nekom drugom aranžmanu.

Nadanja?
- Svi se mi nadamo da ćemo se popeti do vrha tabele. Moram priznati da 12 poena ne očekujemo ni od koga posebno, već od bilo koga pomalo. Ne želimo se baviti tim stvarima, jer u takvim situacijama čovek obično pada. U našim životima se neće puno toga promeniti, i dalje ćemo biti ulični svirači, čak nam se ni honorari neće povećati. Možda će se malo više prodavati naš CD.

Svirači na beograskim ulicama…
- S obzirom na to da smo mi čuvena grupa uličnih svirača, a poznati smo i po organizovanju uličnih festivala i događaja, u planu je bilo da to isto napravimo u Knez Mihailovoj ulici. Međutim, zbog trenutne političke situacije kod vas, koja se zove izbori, to nije moguće. Zato nas očekujte 20. maja ispred Arene, kada ćemo sa gostima iz Australije napraviti mali performans i tako se predstaviti.

Problemi?(old_image)
- Osećamo se kao kraljevi. Dva puta smo već posetili Beograd i nikad nismo imali problema, ali organizatori su ti koji su smatrali da mi treba da imamo malo više obezbeđenja nego drugi. Zasad smo super primljeni, svi žele da se slikaju s nama i popričaju, nadam se da će tako ostati do kraja. Najbitnije je da se mi ne plašimo.

Utisci o Beogradu?
- Beograd je divan grad, već smo obišli neke splavove i super se proveli. Pre ovog takmičenja ovde sam bio davno, još za vreme stare Jugoslavije. Znate kako, mi o vama obično imamo neku iskrivljenu sliku koja nam se nameće preko televizije i novina, a onda kad dođemo ovde, shvatimo da je sve drugačije. Znate šta su braća Tarabići davno rekli, da će doći vreme kada će ljudi više verovati nekom nepoznatom čoveku nego svom prvom komšiji. E, to vam je to.

Njihova muzička priča počela je 1987. godine, a čine je Miran Hadži Veljković, Zlatko Petrović Pajo, nezamenljivi Ladislav Demeterfija i prijatelji. Svojim nastupima i šarmom osvojili su srca pripadnika svih generacija.

A evo kako zvuče:

Želimo im da osvoje i srca publike u Areni i kraj malih ekrana 22. maja, kao i da uđu u finale.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još