"Gasprom" bacio oko na "Progres"

U paketu za prodaju 2,5 miliona akcija, pojedinačne vrednosti od 600 dinara. Očekuje se korektan odnos prema preostalih 200 radnika.

- Nakon višegodišnjih dubioza oko buduće sudbine nekadašnjeg trgovinskog giganta "Progresa", sada je izvesnije da će doći do razrešenja mnogih dilema. Još uvek nemamo precizan uvid u domaće i inostrane kompanije koje iskazuju ili nameravaju da učestvuju na nedavno raspisanom tenderu za prodaju 45,8 odsto kapitala kompanije − izjavila je Milena Pavić, predsednica sindikata ove firme. - Očekujemo da budući kupac, s kojim predviđamo da razgovaramo o socijalnom programu, bude korektan, pre svega u odnosu na oko 200 preostalih radnika, koliko ih još radi. 

Milena Pavić napominje da se radi uglavnom o starijim zaposlenima, sa 30 i više godina radnog staža, tako da bi korektno obeštećenje ili pristojna otpremnina mogla da umiri prilično uzburkanu atmosferu. Jedan deo radnika ima uslove ili sređuje dokumentaciju za penzije. Prema sadašnjim predviđanjima, ceo postupak prodaje, odnosno otkupa celokupnog paketa akcija treba da se okonča do kraja ove godine. Rukovodstvo, na čelu sa generalnim direktorom Živkom Radovanovićem, u poslednje vreme veoma je zauzeto složenim pripremama zbog tek objavljenog tendera kojeg je Agencija za privatizaciju objavila 8. maja, navodeći da paket ima 2,5 miliona akcija po pojedinačnoj vrednosti od 600 dinara. Iako se nezvanično pojavila informacija da je glavni pretendent za kupovinu atraktivnih akcija "Progresa" ruski "Gasprom", zvaničnu potvrdu o tome, ipak, nismo mogli da dobijemo. Prema uslovima mogu da se nadmeću domaće i inofirme koje se u poslednje tri godine u kontinuitetu bave trgovinom na veliko čvrstim, tečnim ili gasovitim gorivima. Uslovljeno je takođe da su kandidati prošle godine ostvarili poslovni prihod od najmanje 10 miliona evra. U trku mogu da uđu i finansijski investitori čija je ukupna poslovna aktiva bila lane najmanje 50 miliona evra. 

Tenderska dokumentacija prodaje se po ceni od 8.000 evra do 13. juna, a rok za dostavljanje konačnih ponuda je 11. jul. Pojedinačni akcionari raspolažu sa 54,1 odsto akcija, Fond PIO sa 9,9 odsto kapitala, a potencijalni kupci moraju da ponude cenu za otkup svih akcija. Predviđeno je da Akcijski fond, posle potpisivanja ugovora o prodaji, pozove pojedinačne akcionare da udruže svoj paket sa državnim. Iz beogradskog Centra za edukaciju i zastupanje akcionara i radnika "Cezar" skreću pažnju da zaposleni treba pomno da prate proces prodaje akcija ove firme, posebno kotizaciju akcija na berzi, jer to može da bude važan indikator za neke zakulisne radnje.

("Pregled")

Pogledajte još