Legenda o Rami u Britanskoj biblioteci

LONDON, 15. maja 2008. (Beta-Rojters) - Blizu 120 drevnih slika koje ilustruju život, bitke i konačni trijumf legendarnog indijskog kralja Rame, biće od petka prvi put izloženo u Britanskoj biblioteci u Londonu. Slike iz 17. veka, s puno detalja i raskošnih ilustracija, ranije su bile povezane u formi knjiga i dostupne samo u obrazovne svrhe.

Priča epa Ramajana i danas se prepričava u filmovima, plesnim spektaklima, pesmama i lutkarskim predstavama. Slike, uz prateće tekstualno objašnjenje sadržaja i njegovog značaja za priču, ilustruju sve etape života Rame, koji se smatra sedmom inkarnacijom vrhovnog hindu boga Višnua.

Priča koja, kako se veruje, potiče iz 500. godine pre nove ere, počinje ranim životom Rame i njegove braće, njegovim venčanjem sa Sitom, njihovim 14-godišnjim izgnanstvom i njenom otmicom za koju je odgovoran demonski kralj Ravana koji ju je odveo u Šri Lanku. Slede Ramin savez sa majmunima, pre svega generalom Hanumanom, njegovo pronalaženje Site, epske bitke radi njenog spasavanja i njihov trijumfalni povratak i krunisanje.

Pogledajte još