ITF i "Nike" nameštali finala Federer - Nadal?!

Na antikorupcijskom simpozijumu održanom u Kelnu, profesorka sportskog prava na univerzitetu u Talinu Katarina Pijetlović, iznela je veoma teške optužbe koje se odnose na sumnju u regularnst žreba Međunarodne teniske federacije.

Ona smatra da su čelnici ITF-a, ali i čuveni proizvođač sportske opreme "Nike", godinama nameštali žrebanje parova na gren slem turnirima tako da se omogući najveća verovatnoća da se u finalu sastanu Rodžer Federer i Rafael Nadal. Iz tog razloga je dosad uvek bio slučaj da se u istom delu žreba nađu Federer i Đoković, a u drugom Nadal i Marej, a to nije ni malo slučajno, tvrdi profesorka Pjetlović, čije navode prense "Novosti".

Ona podseća da su se od 2008. godine do danas Đokovići Federer čak 12 puta našli u istom delu žreba, a da je verovatnoća za tako nešto neverovatnih 0,02 odsto!

(old_image)

"To vam je kao da bacite novčić 12 puta i svaki put padne na onu stranu sa brojem. Žreb se pravi tako što se prvi na svetu stavi u vrh jednog dela 'kostura', a drugi na dno drugog. Treći se, potom, ubacuje u jedno od ta dva, kao i četvrti. U svim slučajevima, uvek se Đoković poklapao sa Federerom, a Marej sa Nadalom. To je rađeno, jer je vladao stav da Švajcarac lakše izlazi na kraj sa Srbinom, a Španac sa Škotom. Samim tim, verujem da su ova žrebanja bila podložna manipulaciji i da je Novak bio u manje dobrom položaju u odnosu na druge, a sve zbog sticanja profita u svetu biznisa", kaže Pijetlovićeva.

Svoju tvrdnju Pijetlovićeva potkrepljuje rezultatima istraživanja tokom kojeg su probali eksperiment sa simulacijom žreba.

"Radili smo simulacije žreba i samo u tri od 1.000 slučajeva poklapali su se Federer i Đoković. Ne mislim da je to slučajnost", kategorična je Katarina Pijetlović.

Pogledajte još