Cene stanova ostale iste

Izbori i politička situacija u Srbiji nisu uticali na povećanje cena stanova u Beogradu, jer su one ostale nepromenjene, a u skorije vreme neće biti ni njihovog pada, rečeno je Tanjugu u agencijama za nekretnine. U agenciji "Eurostan" ističu da izbori u Srbiji nisu uticali na povećanje cena nekretnina u glavnom gradu i da su cene stanova posle izbora ostale iste. Kako ističu u ovoj agenciji, ukoliko i bude nekog uticaja izbora i političkih dešavanja u zemlji na cene stanova u Beogradu, one će se ispoljiti tek za mesec dana. 

U toj agenciji ne očekuju da će stanovi poskupeti pre jeseni, kada je uobičajeno poskupljenje od oko pet odsto, i navode da u toku leta tržište za kupoprodaju stanova obično zamre. Najjeftiniji su stanovi na Petlovom i Labudovom brdu, od 1.100 evra po kvadratnom metru u starijim zgradama s urednom dokumentacijom, do 1.500 evra za stanove u novogradnji. Cena kvadrata na Banovom brdu se kreće oko 1.700 evra za kvadrat stana državnih građevinskih firmi do 2.000 evra po kvadratu za stanove u novogradnji. Za kvadratni metar stana u blokovima u Novom Beogradu treba izdvojiti oko 2.000 evra u starogradnji, a za one u novogradnji treba dodati još par stotina evra. Cena kvadrata na Miljakovcu i Kanarevom brdu iznosi od 1.400 do 1.500 evra za metar kvadratni. U agenciji „Imonova“ kažu da cene stanova neće biti promenjene zbog političkih dešavanja u zemlji i dodaju da u skorije vreme neće biti ni pada cena stanova. Na povećanje cena nekretnina u Beogradu, koje je aktuelno od početka godine, utiču slaba ponuda stanova, manja ponuda i veća potražnja, sve češće korišćenje stambenih kredita, kao i ulazak novca "sa strane", na primer, iz Crne Gore. 

Prethodnih dana tražnja je smanjena za 10 do 15 odsto, što je uslovljeno praznicima, kada kupoprodaja, inače, opada. U agenciji "Gigant nekretnine" ističu da nije bilo poskupljenja stanova posle održavanja izbora i da na povećanje cene stanova najviše utiče zakon ponude i tražnje. Oni u toku letnjeg perioda očekuju uobičajene aktivnosti kada je u pitanju kupovina i prodaja stanova i ističu da je ona slabije izražena u januaru i februaru. Najjeftiniji kvadrat stanova na teritoriji glavnog grada je u Borči i Batajnici (oko 1.000 evra), a na Novom Beogradu od 1.500 do 3.500 evra. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još