Otkrivanje

Jasno postavljen, ali s punom slobodom za umetnike, koncept Majske izložbe izražen je kroz višedimenzionalnu ideju velike trilogije - triptiha, tri teme u jednom ciklusu. Počelo je s Ubrzanjem,  pa preko eksperimentalnih prostora kao novo i Otkrivanje, a kao sledeću temu očekujemo razrešenje posle kulminacije... videćemo... Svetlo.

Otkrivanje, 40. jubilarna Majska izložba ULUPUDS-a (prva je priređena 1955. godine, takođe u MPU), u najadekvatnijem prostoru i najprirodnijem ambijentu Muzeja primenjene umetnosti, otvorena je svečano u četvrtak, 15. maja 2008. Veliki broj umetnika, ljubitelja, istoričara umetnosti, kustosa, galerista, novinara potvrdio je da je ovogodišnja Majska izložba svojom novom koncepcijom, kvalitetom, raznovrsnošću i svežinom ideja potpuno opravdala svoje postojanje. Nasuprot nekim ne dobro namernim mišljenjima, ali o tome neki drugi put, ili što se iskreno nadam, neće ni biti potrebe za tim, jer će se stvari, nadam se, srediti i sve će doći na svoje mesto.

U uvodnom delu govorila je Dijana Milašinović-Marić, autor i kustos. Rekla je da je koncepcija -  želja da stimulišu umetnike da se hrabrije okrenu ka novim tendencijama, kako bi  aktivnije učestovali u rešavanju kriza na tržištu umetnosti. Ove godine selekcija je zaista bila oštra - od 220 umetnika odabrano je 120, s oko 150 radova.

Izložbu je otvorila Milanka Berberović, predsednica umetničkog saveta ULUPUDS-a i predsednica selekcione komisije izložbe. U kratkom, ali lirski nadahnutom govoru o suštini umetnosti, pozitivnom stavu i odnosu prema ideji oplemenjivanja života lepim i uzvišenim Milanka Berberović pozdravila je sve prisutne ljubitelje lepih umetnosti, zahvalila se umetnicima i svima koji su dali svoj doprinos da ova manifestacija drži visok nivo u ovim teškim vremenima za umetnost i umetnike.

Žiri je dodelio Veliku nagradu 40. majske izložbe Slobodanu Manojloviću (dizajner, za rad: I / ILI AND / OR), a plaketu su dobili: Tamara Jelača (dizajner tekstila, za rad Ko sam ja? Ko si ti?), Danijela Golubović (keramičarka, za rad Duni... Ana Džokić), Marc Neelen, Mario Campanella, (Stealth, unlimited) za rad Cut for Purpose (Proseći za određenu namenu), Zorka Stevanović, za rad: Mironosnice otkrivanje praznog Hristovog groba i Biljana - Lana Rakanović, za rad Air crush.

Žiri nagrade iz Fonda Aleksandar Šaletić, u sastavu: Aleksandar Milenković, predsednik, Relja Kostić, Nebojša Krstić, Ivan Ratković, Zoran Bulajić i Dijana Milašinović-Marić, dodelio je nagradu Darku i Mileniji Marušić za poslovni objekat Metals banke, Novi Sad, a Žiri Muzeja primenjene umetnosti dodelio je Otkupnu nagradu Muzeja primenjene umetnosti Maji Todorović-Molteno, za rad Razglednice iz Londona

Grafičko oblikovanje kataloga, plakata, pozivnice, banera, diplome, kao prvonagrađena na konkursu izvela je Maja Jovanović-Majolinica. 

Ideju komunikativnosti same izložbe podržao je sponzor 40. majske izložbe Pernot Rikard, pozivajući publiku da se aktivno uključi, ostavljajući i svoj umetnički trag u zajedničkom radu na delu postavljenom u galeriji Žad u MPU i glasanjem za najbolje ostvarenje ove velike, izuzetno značajne i referentne manifestacije, koju ne smete propustiti. 

Ubrzali smo da bismo učestvovali u Otkrivanju, a vidimo se i na Svetlu... 

Tekst: Dragan Kljajić 
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još