Lepa Brena u Areni - rođendanski spektakl: FOTO I VIDEO

A fanovi... Sasvim očekivana lepeza generacija – od onih koji su pre trideset godina, kada je buckasta Fahreta počela da se probija već bili stasali mladići i devojke do današnjih klinaca. Ove prve je Brenin silazak na plato ispred Arene iz helikoptera koji je prenošen na video bimu podsetio na spektakularno sletanje davnih dana na stadion u Sofiji.

FOTO: Lepa Brena u Beogradskoj areni

Svetla su se ugasila u 20.30, ubrzo je glavna zvezda zasijala u srebrnim nijansama sa resama i šljokicama, rešena da, maksimalno zategnuta i razigrana, ritmovima sa novog albuma („Uradi to“ pa „Metak sa posvetom“) uz odgovarajuću plesnu grupu odmah digne atmosferu što joj je i uspelo.

(old_image)

POGLEDAJTE: Video sa nastupa Lepe Brene

FOTO GALERIJA: Ko je sve došao na Brenin koncert?

„Nisam ni sanjala da ću i 51. godini ovako da đipam i da ripam i da će da mi bude lepo“, priznala je kasnije. Odmah pod brojem tri – megahit iz 2008. „Uđi slobodno“, tek je četvrta, „Bato, bato“ bila starijeg datuma proizvodnje. Skoro svaka sledeća pesma je donosila nešto novo i u vizuelnom smislu, reprezentativni tim režisera Darko Kamarit / Gorčin Stojanović / Dejan Milićević potrudio se da sve do detalja bude kao na traci.

Potrudila se i Brena sa svojim bendom da se ponešto aranžmanski izmeni, pa i ne prepozna baš od prvog takta kao, na primer, „Sanjam“ koju su obožavaoci u prvom redu već otpevali još dok se narod skupljao u hali.

Presvlačenje broj jedan je pokrila sjajna, u pojedinim momentima i duhovita akrobatska tačka grupe „USB“ a dok su momci briljirali iza njih je pucketala vatra. Duh orijenta je ovladao Arenom a Brena je, iznesena na binu u ružičastom, zapevala „Robinju“ pa nastavila da niže hitove sličnog senzibiliteta – „Luda za tobom“, „Čik pogodi“, „Ti si moj greh“...i to kakav greh – naravno, slatki !

Pojavili su se na bini članovi benda čije likove još uvek dobro pamtimo, sa sve Sašom Popovićem koji se ponovo prihvatio harmonike i, naravno, „lepim Borom“ koji je, baš kao nekada pokojni Gidra Bojanić, udar’o po šargiji, tamburi, tepsiji...

Jugoslavije odavno nema ali zato „Jugoslovenka“ itekako živi i to u komplet postavi sa Danijelom Popovićem, Vladom Kalemberom i Alenom Islamovićem pa se posle nostalgičnog podsećanja na klasje panonsko i more jadransko svako od njih („Ana“, „Džuli“, „Ružica si bila“) još po jednom pojavio na bini dok je Brena hvatala dah za, konačno, balade.

Ja nemam drugi dom“, „Okrećeš mi leđa“, „Golube“, „Evo zima će“...da, baš su to pesme koje pomenu oni što „ne vole narodnjake ali...“. Lepo se tu uklopio megapopularni sentiš iz 2008, „Pazi kome zavidiš“ a onda je došlo vreme za još jednog gosta, Harija Varešanovića i pesmu koju joj je napisao za aktuelni Brenin album, „Briši me“.

Moderno pa orijent pa balade...došlo je vreme i za kafanu. Uz odgovarajuću scenografiju Brena je zapevala Silvanin evergrin „Šta će mi život bez tebe dragi“ a da Saša Popović ne ostane jedini selebriti sa harmonikom potrudio se Željko Joksimović odsviravši, naravno, ono što je iz njegove radionice izašlo - „Zrno bibera“ i „Ne bih ja bila ja“.

Novu pauzu su popunile Beauty Queens, beše to zatišje pred buru. Lepa Brena se na binu vratila u „oldtajmeru“ i onda je krenulo retro ludilo – „Čačak“, „Mile voli disko“, „Duge noge“, „Sitnice, Cile, sitnije“, „Miki, Mićo“..

Samo rani radovi, bez uljeza. Jasno je bilo da će tu da se umeša „Hajde da se volimo“ posle koje su se na bini pojavili Brenini sinovi kao i suprug Boba Živojinović. „Danas nam je divan dan, divan dan...“ razleglo se Arenom koju su ispunile zastave sa „LB“ natpisom.

Nije ni rođendanska čestitka najbližih označila fajront – sve je potrajalo skoro do ponoći, to jest više od tri sata. Definitivan rastanak je usledio tek pošto se ponovo čula „Uđi slobodno“.

Lepa Brena je na početku poručila da se za ovaj koncert spremala skoro 51 godinu i da će dušom, srcem i pesmama pokazati kako se oseća. Nema sumnje da je dala sve od sebe ali i da će, kao dokazani profesionalac, bar približno efektan ugođaj pružiti i onima koji dođu na večerašnji, drugi koncert.

Pogledajte još