Nezaposlenost posledica neadekvatnog obrazovanja

BEOGRAD, 21. oktobra 2011. (Beta) - "Nezaposlenost je posledica sporih promena u obrazovnom sistemuSrbije", ocenila je stručnjak za profesionalnu edukaciju uNacionalnoj službi za zapošljavbanje Jadranka Dimov.

Ona je ukazala da se na lokalnom nivou u srednjim školama čestoobrazuje kadar koji nije potreban tom području i da je zbog toganeophodna bolja koordinacija lokalnih uprava, prosvetnih vlasti iposlodavaca.

Dimov je istakla i da u Srbiji nema adekvatnog neformalnog obrazovanjakoje bi omogućilo usavršvanje kadrova.

"Mali poslodavci nisu u stanju da svojim zaposlenima omoguće i plateusavršavanje, dok u velikim kompanijama zaposleni pohadjajuobavezujuće kurseve. To su velike razlike u Srbiji", kazala je Dimovi podsetila da Nacionalna služba za zapošljavanje organizujebesplatne kurseve i usavršavanja.

Glavni i odgovorni urednik Obrazovnog informatora Marica Ivić,takodje, smatra da srednje stručno obrazovanje i visokoškolstvo daju"neadekvatan kadar, koji privreda nije u mogućnosti da apsorbuje".

Na skupu su se mogli čuti i nepovoljni statistički podaci premakojima je Srbija 98. od 130 zemalja prema ulaganju u svoje talente.

Pogledajte još