Srpsko finale u Moskvi

Tako će se sutra prvi put u istoriji ATP turnira za titulu boriti dvojica srpskih tenisera, jer je prethodno plasman u finale izborio i Viktor Troicki, pobedom protiv Francuza Žeremija Šardija od 6:4, 6:4.

Tipsarević je do pobede protiv donedavno jednog od najboljih tenisera sveta stigao posle 98 minuta velike borbe. Davidenko je u drugom setu igrao veoma dobro i bio je nadomak izjednačenja, jer je vodio 5:4 i na servis srpskog tenisera imao tri vezane brejk, odnosno set lopte, ali ih nije iskoristio.

Reprezentatiac Srbije je u tim trenucima pokazao da je konačno dobio neophodnu menalnu stabilnost. Bez trunke nervoze uspeo je da se koncentriše i da serijom dobrih servisa spasi taj gem, a odmah potom je napravio brejk ne prepustivši Davidenku nijedan poen.

Bio je to praktično kraj meča, jer Davidenko, posle propuštene velike šanse, više nije imao snage da napravi preokret i Tipsarević je na svoj servis bez ikakvih problema dobio poslednji gem i ušao u šesto finale u karijeri.

Bez obzira na ishod sutrašnjeg finala, može da se konstatuje da Tipsarević u ovoj sezoni igra neuporedivo sigurnije i sa manje oscilacija nego prethodnih godina. Danas je sedam puta bio u situaciji da spašava brejk poene i šest puta je uspeo to da uradi, što je odlika vrhunskih igrača.

S druge strane, on je imao pet puta priliku da protivniku oduzme servis i samo jednom to nije uradio i to je odlučilo meč.

Ovom pobedom, Tiparević je sačuvao šanse da se plasira na završni godišnji Masters kup, ali će mu za to biti neophodni izvanredni rezultati na naredna tri turnira na kojima će učestvovati.

Tipsarević i Troicki sutra će odigrati tek drugi međusobni meč na ATP turnirima. Jedini dosadašnji igrali su upravo na Kupu Kremlja 2008. godine i Troicki je tada pobedio 6:3, 6:4.

FoNet

Pogledajte još