Zabrana kasetnih bombi

LONDON, 19. maj 2008. (FoNet) - Zemlje koje su na svojoj koži osetile posledice kasetnih bombi apelovale su na britansku vladu da povuče protivljenje sporazumu o međunarodnoj zabrani tog oružja koji bi trebalo da se postigne na konferenciji koja danas počinje u Dablinu, piše "Independent".

List napominje da su, prema podacima Ujedinjenih nacija, kasetne bombe ubile 300 ljudi u Libanu, gde ih je Izrael upotrebio 2006. godine.

Američke snage su kritikovale njihovu upotrebu u Iraku, jer su morale da zaobilaze bačene kasetne bombe tokom napredovanja prema Bagdadu 2003 godine.

Prva dva britanska vojnika koji su izgubili život na Kosovu, poginuli su raščiščavajući kasetne bombe NATO, podseća "Independent".

Britanija se navodno nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Država, koje ne učestvuju u radu dablinske konferencije, da ne potpiše sporazum, nastavlja list.

Kako prenosi Radio BBC u programu na srksom jeziku, zvaničnici ministarstva odbrane kažu da je više pitanja po sredi, među njima američko oružje uskladišteno u bazama u Britaniji i pravni status britanskih vojnika kada služe pored američkih trupa koje koriste kasetne bombe.

Pogledajte još