Obnova odmah, gužva 2009.

Tender za izbor izvođača radova na sanaciji "Pančevca" raspisan pre 7. marta, a prijavilo se šest kompanija.

Radovi na sanaciji Pančevačkog mosta mogu početi pre isteka maja, pod uslovom da se prigovor drugoplasiranog ponuđača reši u što skorijem roku. Naime, "Goša montaža" je podnela takozvani zahtev za zaštitu ponuđača, ne na kompletan tender, već samo na deo koji se odnosi na antikorozionu zaštitu čelične konstrukcije mosta, a obim tih radova ne prelazi 300 miliona dinara. Iz "Goše" upozoravaju da tenderski pobednik, srpsko-austrijska firma "Alpina" nema potrebnu referencu, odnosno nikada nije prefarbala više od nekoliko hiljada kvadrata čelične konstrukcije. Naime, "Goša montaža", odnosno njen podizvođač "Antikor" iz Beograda, radeći na sanaciji i rekonstrukciji mosta "Sloboda" u Novom Sadu, uradili su antikorozionu zaštitu na više od 100.000 kvadratnih matra. Antikoroziona zaštita "Pančevca" dostiže svih 150.000 kvadrata. 

Na tender za izbor izvođača radova na sanaciji "Pančevca", raspisan pre 7. marta, prijavilo se šest kompanija. Tenderska komisija je, nakon pregleda ponuda, 21. aprila za pobednika odredila austrijsko-srpsku kompaniju "Alpina". Međutim, tenderska procedura još nije završena, jer je drugoplasirana "Goša montaža" uložila žalbu, takozvani zahtev za zaštitu ponuđača, na takvu odluku. O žalbi će odlučivati nezavisna komisija, a ukoliko bude odbijena, radovi će početi već krajem ovog meseca, najavljuje jedan od investitora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Finansijska konstrukcija biće zatvorena sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana i budžeta Republike Srbije − 1,6 milijardi dinara, iz budžeta grada 1,2 milijarde dinara, opština Pančevo uložiće 200 miliona dinara, dok će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda učestvovati sa 600 miliona dinara. Istini za volju, neće sva sredstva biti utrošena u sanaciju "Pančevca", nego i na regulaciju železničkih stanica na obe dunavske obale. Sama sanacija mostovske konstrukcije i pristupnih saobraćajnica, ali i izgradnja još jednog koloseka, trebalo bi da košta 2,5 milijardi dinara. 

Prema projektu sanacije koji je uradio Saobraćajni institut CIP, radovi će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi biće revitalizovana čelična konstrukcija ispod kolovozne ploče i železničke konstrukcije na levoj obali Dunava, a biće naneta i antikorozivna zaštita na donjim nosačima mosta. Zapravo, trebalo bi da se izvrši peskarenje kompletne čelične konstrukcije i nanese antikorozivna zaštita, odnosno da se "Pančevac" konačno prefarba. U drugoj fazi predviđeno je preuređenje kolovoza i prilaznih saobraćajnica, odnosno konstrukcije koja je od armiranog betona i u veoma lošem stanju. Prva faza trebalo bi da se okonča do kraja ove, dok bi druga trajala celu sledeću, 2009. godinu. To drugim rečima znači da bi saobraćajni kolaps na "Pančevcu" trebalo očekivati iduće godine. Naravno, urađen je projekat po kome most nijednog trenutka neće biti potpuno zatvoren, već će naizmenično biti zatvarane leva ili desna traka, što znači da će se sanacija kolovoza vršiti "pod saobraćajem". 

Kako bi se saobraćaj nesmetano odvijao, u planu je da se postojeći prostor za železničku prugu pretvori u jednu, privremenu, saobraćajnu traku. Most preko Dunava, popularni "Pančevac", izgrađen je i pušten u saobraćaj 1935. godine, ali je srušen tokom Drugog svetskog rata.

("Pregled")

Pogledajte još