Basara i pisac iz Mozambika otvorili 56. Sajam knjiga

"Pripala mi je čast da otvorim Sajam knjiga... u godini koju je Osvald Špengler u svom vizionarskom delu 'Propast zapada' označio kao početak povratka u varvarstvo. Sa svih strana dolaze zastrašujuća upozorenja da je duhovnost u krizi, ona to u izvesnom smislu i jeste, ali panici nema mesta: duhovnost i treba da bude ukrizi", rekao je Basara.

On je dodao da duhovnost "i nije ništa drugo do neprestano prebivanjeu krizi i prevladavanje kriza" i istakao da je, s druge strane, u jošvećoj krizi "ono što se duhovnosti protivi: varljivi svetmerkantilizma, pohlepe, neobuzdanog sticanja i trošenja, koji seubrzano raspada".

Pisac iz Mozambika Mija Koto, kome je pripala čast da otvori sajam u ime portugalskog jezika, počasnog gosta ovogodišnje smotre knjiga, podsetio je da je jezik koji se danas slavi na beogradskom sajmu, zvanični jezik osam nacija raspoređenih na četiri kontinenta - Angole, Brazila, Gvineje Bisao, Zelenortskih ostrva, Istočnog Timora, Mozambika, Portugala i Sao Tome i Principea.

Ovogodišnji sajam, koji je svečano proglašen otvorenim uz zvuke fanfara, trajaće do 30. oktobra, a na njemu će se predstaviti više od 800 izdavača iz zemlje i sveta.

BEOGRAD, 23. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još