Svečano otvorena Evrovizija

Povodom zvaničnog otvaranja takmičenja Pesma Evrovizije 2008, u Palati Srbije organizovan je svečani prijem za 3.000 zvanica. Domaćin događaja, grad Beograd, Zoran Alimpić, vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda i Svante Stokselijus, supervizor Pesme Evrovizije, poželeli su dobrodošlicu gostima iz 43 evropske zemlje.

Korpe cveća, raznobojni reflektori, svečane toalete, specijalno kreirani kostimi i nasmejana lica dali su ovom prostoru neku drugu i veseliju sliku. Palata Srbije otvorila je vrata raskošnih dvorana i salona, a spisak zvanica obuhvatao je sve učesnike takmičenja, kompozitore, članove 43 delegacije, predstavnike medija s različitih strana sveta, kao i uvažene predstavnike lokalne zajednice.

Ubedljivo najveća gužva vladala je u prostranom holu, koji je bio idealno mesto za fotografisanje i uzimanje izjava. U opštem metežu zapazili smo Milicu Milšu i Žarka Jokanovića, koji su nestrpljivo čekali da vide člana ruske delegacije Jevgenija Plušenka, najveću klizačku zvezdu, koji će u Areni klizati na improvizovanoj ledenoj površini.

U hrani i piću uživali su i misica Sanja Papić, Ružica Sokić, Ekstra Nena, Marija Šerifović, kreator Bata Spasojević, Bora Dugić, Željko Joksimović sa devojkom Adrijanom Čortan… Iako se relativno kratko zadržala, Marija Šerifović je veče provela u društvu ćevapčića, ali i obožavalaca koji su se neprestano slikali s njom. Kako je navikao da uvek izaziva pažnju prisutnih, ruski predstavnik Dima Bilan radio je sve kako bi animirao novinare. Skakao je, vrištao, pevao, čak je intervjue davao napolju, ispred kola.

Za muziku je bio zadužen Jovan Maljoković sa bendom. Veče su počeli uz džez, a onda se mikrofona latila naša predstavnica Jelena Tomašević. Uz pomoć Maje Odžaklijevske i makedonske predstavnice Tamare Todevske, uživali smo u makedonskom, srpskom, ali i stranom repertoaru. Videvši Jelenu, i drugi predstavnici su dolazili na binu kako bi otpevali nešto, pa su ples i pesma potrajali do ponoći.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još