Večera iz kontejnera

LONDON, 19. maj 2008. (FoNet) - Londonski "Tajms" piše danas kako su rastuće cene hrane naterale mnoge Njujorčane srednje klase da se pridruže neobičnoj organizaciji koja traži hranu po kontejnerima za smeće.

Pokret Frigans postaje sve brojniji u Njujorku i okuplja ljude koji uveče obilaze kontejnera ne bi li našli nešto za jelo.

Član pokreta, Dženet Kališ, objasnila je "Tajmsu" da Frigansi ne čeprkaju po đubretu domaćinstava, već po hrani koju bacaju njujorški restorani brze hrane. Kako prenosi Radio BBC u programu na srpskom jeziku, oni izbacuju đubre oko devet uveče, a đubretari dolaze sat kasnije. Frigansi se trude da stignu pre dolaska ovih drugih.

Drugi član pokreta, koji nije želeo da kaže svoje ime, rekao je "Tajmsu" da obično pokupi pet do šest pakovanih sendviča, pojede jedan, a ostale ponudi kolegama, prijateljima ili beskućnicima. Kaže da tako uštedi i po pedeset dolara nedeljno.

Prema studiji harvardskog univerziteta, "srednja" Amerika prolazi kroz najgoru finansijsku krizu od 1950-ih godina pošto mora da se bori s porastom cena hrane i goriva, sve gorim uslovima kreditiranja, padom cena nekretnina i sve višim troškovima zdravstvenog osiguranja, piše "Tajms".

Pogledajte još