Akcije precrtalo oko 17.000 građana Srbije

Od 28. januara, kada je počeo upis u svim poštama Srbije, za besplatne akcije prijavilo se 3.188.045 građana, a oko 17.000 odreklo se hartija od vrednosti, najnoviji su podaci PTT Srbije. Prema rečima člana Koordinacionog tima pošte Danijele Mitrović, primena Uredbe o odricanju akcija počela je 14. aprila. Ona je precizirala da su u toj kategoriji dve podgrupe − 12.739 građana se na šalterima pošta pojavilo prvi put kako bi se odrekli akcija, a u drugoj podgrupi je 4.593 građana koji su se po drugi put pojavili na šalterima, jer su se već jednom upisali, iako su već posedovali (bezvredne) akcije. 

Prijava građana teče uobičajeno i u proseku se kreće oko 20.000 dnevno, koliko ih je bilo u petak, odnosno poslednjeg radnog dana prethodne nedelje, naglašavaju u Pošti i apeluju još jednom na građane da požure da pre godišnjih odmora upišu besplatne akcije. U poštama još nema gužve, ali se, poznajući mentalitet našeg naroda, očekuje da se već početkom narednog meseca broj građana značajno uveća, jer prema procenama nadležnih, na upis čeka još oko 900.000 građana. Podsećanja radi, građani se za besplatne akcije prijavljuju uz ličnu kartu i karticu tekućeg računa. U slučaju da građanin nema tekući račun, Pošta mu odmah na istom šalteru dodeljuje broj računa. Agencija za privatizaciju posle provere podataka najkasnije do kraja godine građane pismeno obaveštava da li imaju pravo na besplatne akcije. Građani će u podjednakoj vrednosti dobiti akcije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Telekoma Srbija, "Jat ervejza", Aerodroma "Nikola Tesla" i "Galenike". 

Agencija za privatizaciju je, s projektom "Besplatne akcije", dobitnik ovogodišnjeg priznanja za najbolju kampanju, koju dodeljuje Društvo Srbije za odnose s javnošću. Agencija je s tim projektom pobedila u kategoriji javni/neprofitni sektor. Ta institucija je mnogobrojnim marketinškim i informativnim aktivnostima doprinela promociji i sprovođenju ovog vladinog projekta.

("Pregled")

Pogledajte još